ßßß
W zeszłym roku upiekłam między innymi czekoladowy piernik i ciasto czekoladowo piernikowe . W tym roku na pierwszy rzut piernik nadziany rodzynkami i suszoną śliwką. Nie wspomnę już o kapce rumu…no trochę więcej niż kapce!
Składniki:225 g brązowego cukru2 jajka3 łyżki ciemnego rumu1 łyżka rozpuszczalnej kawy, nie parzonej100 g masła200 g mąki150 ml gęstej kwaśnej śmietany1 łyżka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków1 łyżeczka zmielonego imbiru1 łyżeczka sody oczyszczonej50 g rodzynek50 g suszonych śliwek2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru1 łyżka posiekanej chińskiej śliwki, optionalniePolewa kawowa200 ml cukru pudru2-3 łyżki mocnej kawy, zaparzonejorzechy do dekoracjiWykonanie:Namocz rodzynki i pokrojone śliwki w rumie.Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po jajku, ubijając cały czas. Na końcu dodaj gęstą śmietanę.Przesiej mąkę i sodę i dodaj przyprawy. Dodaj teraz suche składniki do masy maślanej i wymieszaj delikatnie. Na końcu wmieszaj delikatnie rodzynki i śliwki wraz z rumem oraz imbir i chińską śliwkę.Podłużną foremkę o długości 25 cm lub foremkę ośmioporcjową wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Wyłóż masę do foremki, wygładź.Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut, a w małych porcjach 25 minut.Utrzyj cukier puder z kawą i polukruj ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami.
Polecane przepisyPuszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłamiSwiateczne ciasto czekoladowo piernikoweBajaderki piernikowe z dulce de lecheBabka ucierana z zurawina, czekolada i orzechami