Wykonanie
Świątecznie! Jak ja lubię te wspaniałe zapachy roznoszące się po całym domu! Dzisiaj upiekłam puszysty piernik w wersji mini,naszpikowany
bakaliami, pokryty polewą z
kawy. Bardzo lubię takie mięciutkie pierniki, rozpływające się w ustach.

W zeszłym roku upiekłam
między innymi
czekoladowy piernik i ciasto
czekoladowo piernikowe . W tym roku na pierwszy rzut piernik nadziany
rodzynkami i
suszoną śliwką. Nie wspomnę już o kapce
rumu…no trochę więcej niż kapce!

Składniki:225 g
brązowego cukru2
jajka3 łyżki ciemnego
rumu1 łyżka
rozpuszczalnej kawy, nie parzonej100 g
masła200 g
mąki150 ml gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżka
cynamonu1 łyżeczka zmielonych
goździków1 łyżeczka zmielonego
imbiru1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
rodzynek50 g suszonych
śliwek2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego
imbiru1 łyżka posiekanej chińskiej
śliwki, optionalniePolewa kawowa200 ml
cukru pudru2-3 łyżki mocnej
kawy, zaparzonej
orzechy do dekoracjiWykonanie:Namocz
rodzynki i pokrojone
śliwki w
rumie.Utrzyj
masło z
cukrem na puszysto. Następnie dodaj po
jajku, ubijając cały czas. Na końcu dodaj gęstą
śmietanę.Przesiej
mąkę i
sodę i dodaj
przyprawy. Dodaj teraz suche składniki do masy
maślanej i wymieszaj delikatnie. Na końcu wmieszaj delikatnie
rodzynki i
śliwki wraz z
rumem oraz
imbir i chińską
śliwkę.Podłużną foremkę o długości 25 cm lub foremkę ośmioporcjową wysmaruj tłuszczem i wysyp
bułką. Wyłóż masę do foremki, wygładź.Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut, a w małych porcjach 25 minut.Utrzyj
cukier puder z
kawą i polukruj ostudzone ciasto. Udekoruj
orzechami.

Polecane przepisyPuszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłamiSwiateczne ciasto
czekoladowo piernikoweBajaderki piernikowe z dulce de lecheBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechami