Wykonanie

Bardzo lubie pierniki ale te puszyste i chetnie z
polewa czekoladowa. Dzisiaj upieklam krajanke piernikowa ze sliwkowymi powidlami . Tradycyjny swiateczny wypiek, za ktorym bardzo przepadam. Nawet natrafilam na polskie powidla
rodem z samego Lowicza, gdzie sie urodzilam w pewien grudniowy
dzien…

Piernik przypadl mi do gustu, ale juz w trakcie jego robienia stwierdzilam, ze potrzeba troche wiecej
cukru niz oryginalny przepis zalecal. Zdecydowalam sie tez na aksamitne
czekoladowe ganache zamiast tradycyjnej polewy.
Glowna zaleta tego piernika jest oczywiscie jego smak, ktory przypomina
male pierniczki
czekoladowe z nadzieniem. Oto moj przepis

Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłamiSkladniki :100 g
masła150 ml
brązowego cukru3 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych + 3 łyżki napełniania1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonych
goździków1 ½ łyżeczki
cynamonu1 ½ łyżeczki
sody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku150 ml
mleka1
jajko300 ml
mąkiGanache:50 ml
śmietany kremówki½ łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku100 g
czekoladyWykonanie:Rozpusc
maslo z
przyprawami korzennymi,
miodem, powidlami i
cukrem.Zdejmij z ognia i dodaj
sode, a nastepnie w kolejnosci
mleko i
jajko. Masa sie spieni.Na koniec przesiej
make i wymieszaj lekko z masa piernikowa.Wyloz mase piernikowa do foremki o wielkosci 20 cm x 25 cm wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka.Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do suchego patyczka.Rozpusc
czekolade z
kawa w kapieli
wodnej i dodaj
smietanke. Rozprowadz rownomiernie ganache na powierzchni piernika i poczekaj z krojeniem , dopoki ganache nie zastygnie. Goracym nozem pokroj ciasto w
male kwadraty.

Polecane przepisyNajlepsze sniadanie gofry
dyniowe o smaku piernikowymDietetyczne brownies z
dyniiSwiateczne ciasto
czekoladowo piernikoweBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechamiI znowu mi bosko!