ßßß
Składniki:2 łyżki mleka1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki sodyszczypta soli50 g miękkiego masła75 g cukru muscovado1 łyżka miodu1 jajko, rozkłócone½ łyżeczki esencji waniliowej25 g kakao50 g orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)50 g czekolady100 g mąkiWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać mleko i kawę w garnuszku, aż kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Masło i cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać miód, jajko, wanilię, kakao i orzechy. Na przemian dodawać mąkę i mleko kawowe po trochu.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż ciasteczka będą ścisłe. Odstawić do ostygnięcia na blasze./wydrukuj przepis/
Składniki:2 łyżki mleka1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejłyżeczki sodyszczypta soli50 g miękkiego masła75 g cukru muscovado1 łyżka miodu1 jajko, rozkłucone½ łyżeczki esencji waniliowej25 g kakao50 g orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)50 g czekolady100 g mąki½Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać mleko i kawę w garnuszku, aż kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Masło i cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać miód, jajko, wanilię, kakao i orzechy. Na przemian dodawać mąkę i mleko kawowe po trochu.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż ciasteczka będą ścisłe (tylko nie za długo, bo ja swoje przypaliłam). Odstawić do ostygnięcia na blasze.