Wykonanie
No cóż nie są to najlepsze
ciasteczka jakie zrobiłam, ale mimo to i tak znikają. Kawa? Nie czuć jej za bardzo, a szkoda. A do tego zbytnio trzymałam się przepisu, a dokładniej jednej jego części, i
ciasteczka przypaliłam. Być może bez tego posmaku spalenizny
kawa byłaby bardziej wyczuwalna? Według autora przepisu można je podawać same, lub też z
lodami (Źrodło "Succesful baking").Ponieważ jednak
kawa w składzie się znajduję mimo wszystko dodam je do "Czasu na
Kawę"
MajkiSkładniki:2 łyżki
mleka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli50 g miękkiego
masła75 g
cukru muscovado1 łyżka
miodu1
jajko, rozkłócone½ łyżeczki esencji waniliowej25 g
kakao50 g
orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)50 g
czekolady100 g
mąkiWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać
mleko i
kawę w garnuszku, aż
kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Przesiać
mąkę,
sodę i
sól do miski.
Masło i
cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać
miód,
jajko,
wanilię,
kakao i
orzechy. Na przemian dodawać
mąkę i
mleko kawowe po trochu.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż
ciasteczka będą ścisłe. Odstawić do ostygnięcia na blasze./wydrukuj przepis/
Składniki:2 łyżki
mleka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejłyżeczki
sodyszczypta
soli50 g miękkiego
masła75 g
cukru muscovado1 łyżka
miodu1
jajko, rozkłucone½ łyżeczki esencji waniliowej25 g
kakao50 g
orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)50 g czekolady100 g
mąki½Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać
mleko i
kawę w garnuszku, aż
kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Przesiać
mąkę,
sodę i
sól do miski.
Masło i
cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać
miód,
jajko,
wanilię,
kakao i
orzechy. Na przemian dodawać
mąkę i
mleko kawowe po trochu.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż
ciasteczka będą ścisłe (tylko nie za długo, bo ja swoje przypaliłam). Odstawić do ostygnięcia na blasze.