ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z kawą

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z kawą

nazwa

Wykonanie

No cóż nie są to najlepsze ciasteczka jakie zrobiłam, ale mimo to i tak znikają. Kawa? Nie czuć jej za bardzo, a szkoda. A do tego zbytnio trzymałam się przepisu, a dokładniej jednej jego części, i ciasteczka przypaliłam. Być może bez tego posmaku spalenizny kawa byłaby bardziej wyczuwalna? Według autora przepisu można je podawać same, lub też z lodami (Źrodło "Succesful baking").
Ponieważ jednak kawa w składzie się znajduję mimo wszystko dodam je do "Czasu na Kawę" Majki
Składniki:
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
50 g miękkiego masła
75 g cukru muscovado
1 łyżka miodu
1 jajko, rozkłócone
½ łyżeczki esencji waniliowej
25 g kakao
50 g orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)
50 g czekolady
100 g mąki
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać mleko i kawę w garnuszku, aż kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Masło i cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać miód, jajko, wanilię, kakao i orzechy. Na przemian dodawać mąkę i mleko kawowe po trochu.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż ciasteczka będą ścisłe. Odstawić do ostygnięcia na blasze.
/wydrukuj przepis/
Składniki:
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczki sody
szczypta soli
50 g miękkiego masła
75 g cukru muscovado
1 łyżka miodu
1 jajko, rozkłucone
½ łyżeczki esencji waniliowej
25 g kakao
50 g orzechów drobno posiekanych (pekan, włoskie lub laskowe)
50 g czekolady100 g mąki
½
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy. Podgrzać mleko i kawę w garnuszku, aż kawa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Masło i cukier włożyć do drugiej miski. Ubić robotem lub drewnianą łyżką aż będzie puszyste. Dodać miód, jajko, wanilię, kakao i orzechy. Na przemian dodawać mąkę i mleko kawowe po trochu.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać powoli do ciasta aż się dobrze połączy. Nakładać łyżką na blachę w dużych odstępach. Piec 10-12 minut, aż ciasteczka będą ścisłe (tylko nie za długo, bo ja swoje przypaliłam). Odstawić do ostygnięcia na blasze.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/12/Ciasteczka-orzechowo-czekoladowe-z-kawa.html