Wykonanie
Coraz bardziej zaczyna wciągać mnie pieczenie ciast na
mące bezglutenowej – pierwsza próba była nie do końca udana, ale już przy drugiej i kolejnych sprawy mają się zupełnie inaczej. Te babeczki są niemal identyczne jak ich pierwowzór na
mące pszennej.I’m
more and
more into baking with gluten-free
flour mix – first try wasn’t perfect, but the second one and next ones are a different story. These cupcakes are almost exactly the same as their wheat
flour counterpart.Składniki (na 12 babeczek):150g
masła250g ciemnego
cukru muscovado3 łyżki
kakao150g
mąki bezglutenowejszczypta
soli1/3 łyżeczki
sody4
jajka100g
czekolady mlecznej1dl (100ml)
mleka (np
ryżowego)rozpuść
masło z
cukrem i
kakaowyłącz gaz, dodaj
mąkę,
sól i
sodę, dokładnie wymieszajdodaj
jajka (po jednym), i również dokładnie wymieszajdodaj
czekoladę – jak zacznie się rozpuszczać wymieszajdodaj
mleko i… wymieszajkonsystencja ciasta będzie bardzo luźna – tak ma byćpodziel masę
między 12 foremek i piecz w 190 C przez ok 12 minut, aż babeczki ładnie wyrosnąSmacznego! :)…Ingredients (for 12 cupcakes):150g of butter250g of dark muscovado sugar3 tbsp cocoa (unsweetened)pinch of salt1/3 tsp of baking
soda4 eggs100g milk chocolate1dl (100ml) of milk (f.e. rice milk from Alpro)melt butter with sugar and cocoaturn off the heat, add
flour, salt and baking
soda, mix welladd eggs (one at a
time), also mix welladd chocolate – when it melt, mix againadd milk and… stir againconsistency of the batter will be
very runny – that how it should beportion the batter between 12 cupcake paper molds and bake for about 12minutes in 190 C – until cupcakes rise beautifullyBon appetit! :)