ßßß Cookit - przepis na Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.
225 g masła, bardzo miękkiego
225 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
4 duże jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka, o temp. pokojowej
100 g czekolady białej
25 g masła
Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku i mieszamy z masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/11/atwe-ciasto-marmurkowe-z-polewa-z-biaej.html