ßßß
coś dla miłośników słodkich wrażeń. jest naprawdę słodkie, dlatego idealnie pasuje do kawy, najlepiej mocnej i bez cukru :) pachnie orzechami , karmelem i czekolada a smakuje bosko!!nie mogłam sie powstrzymać i pierwszy kawałek, który wylądował na talerzu ( i na zdjęciu ) był jeszcze ciepły. jednak polecam uzbroić się w cierpliwość i poczekać az placek będzie zupełnie zimny ( łatwiej się kroi).przepis na którym bazowałam znajdziecie tutaj . jednak z braku niektórych składników musiałam wprowadzić zmiany. następnym razem wiem , że dodam więcej orzechów, bo dla mnie ta ilośc jest zdecydowanie za mała :)ciasto:2 szklanki mąki,3 łyżeczki cukru,3/4 kostki masła,1/2 łyżeczki soli.nadzienie:1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich,3/4 kostki masła,1 i 1/2 szklanki cukru,1/3 szklanki miodu,4 jajka,3 łyzki mleka,3 łyzki kakao,2 łyzki mąkiPrzepis: z podanych składników zagniatamy ciasto, którym wykładamy spód formy. podpiekamy ok 25 min w temp.170 stopni.nadzienie: masło topimy, dodajemy cukier, miód, kakao, mleko i mąke. dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. zdejmujemy z ognia, zastawiamy na ok 5 minut. jajka roztrzepujemy. do jajek powoli wlewamy gorącą masę, lekko ubijając trzepaczką, aż składniki sie połączą. na podpieczony placek wysypujemy orzechy i wylewamy masę. pieczemy ok 45 minut ( 170 stopni). studzimy. najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany.smacznego :)