Wykonanie
coś dla miłośników słodkich wrażeń. jest naprawdę słodkie, dlatego idealnie pasuje do
kawy, najlepiej mocnej i bez
cukru :) pachnie
orzechami , karmelem i
czekolada a smakuje bosko!!nie mogłam sie powstrzymać i pierwszy kawałek, który wylądował na talerzu ( i na zdjęciu ) był jeszcze ciepły. jednak polecam uzbroić się w cierpliwość i poczekać az placek będzie zupełnie zimny ( łatwiej się kroi).przepis na którym bazowałam znajdziecie tutaj . jednak z braku niektórych składników musiałam wprowadzić zmiany. następnym razem wiem , że dodam więcej
orzechów, bo dla mnie ta ilośc jest zdecydowanie za mała :)ciasto:2 szklanki
mąki,3 łyżeczki
cukru,3/4 kostki
masła,1/2 łyżeczki
soli.nadzienie:1 i 1/2 szklanki
orzechów włoskich,3/4 kostki
masła,1 i 1/2 szklanki
cukru,1/3 szklanki
miodu,4
jajka,3 łyzki
mleka,3 łyzki
kakao,2 łyzki
mąkiPrzepis: z podanych składników zagniatamy ciasto, którym wykładamy spód formy. podpiekamy ok 25 min w temp.170 stopni.nadzienie:
masło topimy, dodajemy
cukier,
miód,
kakao,
mleko i
mąke. dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. zdejmujemy z ognia, zastawiamy na ok 5 minut.
jajka roztrzepujemy. do
jajek powoli wlewamy gorącą masę, lekko ubijając trzepaczką, aż składniki sie połączą. na podpieczony placek wysypujemy
orzechy i wylewamy masę. pieczemy ok 45 minut ( 170 stopni). studzimy. najlepiej smakuje z dodatkiem
lodów waniliowych lub
bitej śmietany.smacznego :)