Wykonanie
Wspaniały piernik. Idealnie mięciuteńki i wilgotny, a jednocześnie o zwartym środku. Przełożony powidłami śliwkowymi z delikatnym aromatem
kawy i dodatkowo oblany pyszną polewą z
mlecznej czekolady. Można chcieć czegoś więcej? Mój tata, który jest smakoszem wszelakich pierników, zatwierdzał go osobiście :) Błyskawiczny w wykonaniu. Trzymany w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostanie miękki jeszcze przez kilka dni. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku . Polecam baaaardzo :)Składniki:125 g
masła250 g (1 szklanka)
brązowego cukru (lub białego)2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 pełne łyżki
kawy zbożowej (np. Inki)250 ml (1 szklanka)
mleka2
jajka300 g (2 szklanki)
mąki pszennej (np. tortowej)do przełożenia:kilka łyżek
powideł śliwkowychPolewa:1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30% - 36%1 łyżka
kawy zbożowej np. Inki100 g
mlecznej czekolady (lub gorzkiej)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksówkę (12x25) dokładnie natłuścić i wysypać boki i dno
kaszą manną.W szerokim rondlu rozgrzać :
masło,
cukier. Dokładnie wymieszać a następnie dodać:
miód, powidła,
przyprawy i wymieszać raz jeszcze. Uważać bo nagrzewa się bardzo mocno. Zdając z ognia odczekać minutkę i dodawać kolejno:
sodę,
mleko,
kawę zbożową i roztrzepane
jajka. Wszystko bardzo szybko wymieszać (uważać bo masa będzie się pieniła). Następnie szybko dodajemy przesianą
mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".Następnie wyjąc i ostudzić. Zimny piernik przekroić wzdłuż 1 lub 2x i posmarować powidłami śliwkowymi. Całość polać polewą.W rondelku zagotować
śmietanę. Zając z ognia, dodać
kawę oraz połamana w kawałeczki
czekoladę. Dobrze wymieszać na gładko. Przestudzić i polać piernik.Smacznego :)