ßßß Cookit - przepis na Pyszny piernik

Pyszny piernik

nazwa

Wykonanie

Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)
Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 - 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C
Składniki:
1 szklanka cukru brązowego
125 g masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao Skworcu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
250 ml mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
orzechy włoskie do posypania
Polewa czekoladowa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka kawy zbożowej
100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.
W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.
Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.
Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.
Wszystko energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .
Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 - 55 minut.
Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/12/pyszny-piernik.html