Wykonanie
Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką
kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)Wymiary foremki : 29 x 11 cmCzas pieczenia: 50 - 55 minutTemp. pieczenia : 175 C
Składniki:1 szklanka
cukru brązowego125 g
masła2 łyżki
powideł śliwkowych2 łyżki
miodu4 łyżeczki
przyprawy ja użyłam "
przyprawy do pierników " firmy Skworcu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
kakao Skworcu2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 kopiaste łyżki
kawy zbożowej np. Inka250 ml
mleka2
jajka2 szklanki
mąki pszennej ( tortowej)
orzechy włoskie do posypania
Polewa czekoladowa:1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30 %1 łyżka
kawy zbożowej100 g
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu rozpuszczany
masło , dodajemy
cukier i mieszamy.Następnie dodajemy
miód ,
powidła śliwkowe,
przyprawę do pierników,
cynamon i
kakao.Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.Zdejmujemy z ognia i dodajemy
sodę ,
kawę zbożową,
mleko i roztrzepane widelcem
jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą
mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa
zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy
polewą czekoladową i posypiemy
orzechami włoskimi.
Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy
śmietankę , wrzucamy połamane kawałki
czekolady i wsypujemy
kawę.Mieszamy aż polewa zgęstnieje.Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy
orzechami włoskimi.Smacznego