Wykonanie
Składniki125 g
masła250 g (1 szklanka)
brązowego cukru (lub białego)2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 pełne łyżki
kawy zbożowej (np. Inki)250 ml
mleka2
jajka300 g (2 szklanki)
mąki pszennej tortowejPrzełożenie:kilka łyżek
powideł śliwkowychPolewa:1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30% - 36%1 łyżka
kawy zbożowej np. Inki100 g ciemnej
czekoladyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać
otrębami,
mąką razową,
płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą
mąką.W szerokim garnku na małym ogniu roztopić
masło, dodać
cukier i wymieszać. Dodać
miód,
powidła śliwkowe,
przyprawę korzenną lub piernikową,
cynamon i
kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno
sodę,
kawę zbożową,
mleko oraz roztrzepane
jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo
mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek
mąki.Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką
wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować
śmietankę, odstawić z ognia, dodać
kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną
czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.Propozycja podaniaJeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.