Wykonanie
Składniki:Piernik:125 g
masła,1 szklanka
brązowego cukru (lub białego),2 łyżki
miodu,2 łyżki
powideł śliwkowych,4 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej,2 łyżki gorzkiego
kakao,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 szklanka
mleka,2
jajka,2 szklanki
mąki pszennej.
Bita śmietana:ok 200 ml
śmietanki 30%,1 fix,
cukier puder (do smaku),1/2 łyżeczki
żelatyny.Polewa:50 g
masła,2/3 tabliczki ciemnej
czekolady,1 linijka
białej czekolady.Wykonanie:W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i mieszamy. Dodajemy
miód,
powidła śliwkowe,
przyprawę korzenną lub piernikową i
kakao. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), czekamy minutę i dodajemy kolejno
sodę,
mleko oraz roztrzepane
jajka. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodajemy stopniowo
mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę mieszamy tak aby nie było w niej grudek
mąki.Masę wylewamy do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut w temp. 175 stopni, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.W misce ubijamy
śmietanę z
fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypujemy
żelatynę i zalewamy odrobiną gorącej
wody, mieszamy ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą
śmietanę i
żelatynę łączymy mikserem. Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy na dwa
razy i przekładamy masą.Ciemną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z 50 g
masła, cały czas mieszając. Tak przygotowana polewę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i posypujemy startą
białą czekoladą.