Wykonanie
Kolejny najlepszy piernik? Zdecydowanie tak.Kilka dni temu asystowałam Lisce Mórawskiej, White
Plate, która prowadziła warsztaty w Spot. Poznań, warsztaty z wypieków świątecznych. Przemiła świąteczna atmosfera wypełniała Akademię po brzegi, dzięki Lisce, dzięki uczestnikom, których lwią część stanowiły kochane dzieci, ale przede wszystkim dzięki rewelacyjnym słodkościom.Robiliśmy pierniczki, tym zajmowały się Zosia, Antek i Julka, ja tylko pomogłam im zrobić ciasto, piernik, krajankę piernikową, sernik, czyli klasykę, ale, jak to u Liski, w innym, ciekawym wydaniu.Przepisem na pierniczki podzielę się za chwilę, dzisiaj piernik z
kawą, przełożony powidłami i kremem
waniliowym, to już mój wkład w ten wypiek, z
kaszy manny i
mleka.
Składniki: na keksówkę 12 x 25cm125g
masła250g
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżeczki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kawy zbożowej ( Inki )250ml
mleka2
jajka300g
mąki pszennejpolewa:100g
śmietany kremówki 36%1 łyżka
kawy zbożowej100g
czekolady 70%krem z
kaszy manny:2
kubki mleka6 łyżek
kaszy manny3/4 kubka
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej190g
masłapowidła do przełożenia
orzechy włoskie do posypania
Jak zrobiłam:Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.Na małym ogniu w garnku roztopiłam
masło, dodałam
cukier, wymieszałam. Dodałam
miód,
kakao,
przyprawę korzenną, powidła,
cynamon i
imbir. Garnek zdjęłam z ognia, lekko przestudziłam, dodałam
sodę oczyszczoną,
kawę,
mleko i lekko rozbełtane
jajka. Wymieszałam wszystkie składniki dokładnie i energicznie łyżką. Cały czas mieszając, nie może być grudek, dosypywałam
mąkę. Masę wyłożyłam do przygotowanej formy.Piekłam w nagrzanym piekarniku w 175' przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjęłam i ostudziłam dokładnie.Kiedy wystygł całkowicie przekroiłam na 3 części. Jeden blat posmarowałam powidłami, docisnęłam, drugi wystudzonym kremem
waniliowym, docisnęłam ponownie.krem
waniliowy:W rondelku zagotowałam
mleko. Na gotujące
mleko wsypałam
kaszę manną, stale mieszając,
potem cukier. Gotowałam na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudziłam.
Masło utarłam mikserem na puszystą masę, połączyłam z zimną
kaszą manną.polewa:W garnuszku zagotowałam
śmietankę. Odstawiłam z ognia, wsypałam
kawę, wymieszałam, wsypałam posiekaną
czekoladę, odczekałam chwilę aż zmiękła, wymieszałam dokładnie. Polałam piernik, posypałam posiekanymi
orzechami włoskimi.