ßßß
Robiąc zakupy w pobliskim sklepie wpadła mi w oko dynia i już wiedziałam, że upiekę ciasto z dynią . Dynia bardziej aromatyczna niż cukinia nadaje ciastu piękny kolor w połączeniu z brązowym cukrem. Ja dzisiaj użyłam muscavado cukier, który ma specyficzny smak jakby korzenny.
Przepis na ciasto ucierane z dynią i kruszonkąSkładniki: na prostokątną formę 18 cm x 25 cm250 ml żółtych rodzynek50 ml rumu200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki mielonych goździków¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowejszczypta soli120 g masła220 g brązowego cukru2 jaja1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 ml dyniowego musu100 ml kwaśnej śmietanyKruszonka40 g mąki100 g brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuszczypta soli80 g masła100 g posiekanych laskowych orzechówWykonanie:Rodzynki namocz w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrób kruszonkę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika.Utrzyj masło z cukrem. Ucierając cały czas dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj mus dyniowy, kwaśną śmietanę i nasiąknięte rumem rodzynki i wymieszaj łyżką.W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i wymieszaj je lekko z masą maślaną.Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i polyp kruszonką.Piecz ciasto dyniowe na 160ºC (termoobieg) przez 55 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed krojeniem.
Polecane przepisyCiasto z bananami cynamonoweBrownies mocno czekoladowe z dynią