Wykonanie
Jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję kosztować. Puszyste, wilgotne w środku, z warstwą
bananów w karmelu na wierzchu. Wprost rozpływa się w ustach.Źródło: Dulce Delight .Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:3
bananysok z połowy
limonki115 g miękkiego
masła + 30 g na karmel (dwie łyżki)2/3 szklanki jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 szklanka kwaśnej, gęstej
śmietany1 łyżka ekstraktu
waniliowegoBanany obrać, pokroić w grube plastry i umieścić w średniej misce. Skropić
sokiem z limonki i energicznie potrząsnąć naczyniem, by sok dokładnie oblepił
owoce (zapobiegnie to ich zbrązowieniu). Lepiej nie mieszać
bananów łyżką, bo można je uszkodzić, a plastry powinny być równe i całe.
Brązowy cukier rozpuścić z
masłem i
cynamonem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać, a jak tylko się rozpuści, szybko przełożyć karmel na dno tortownicy (tortownica powinna być szczelna!). Równomiernie rozsmarować i poukładać plastry
bananów ciasno przy sobie. Odstawić na bok.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól przesiać do miski.
Masło ubić na puch, stopniowo dodając
cukier. Następnie
jajka, jedno po drugim. Zmniejszyć obroty miksera i dodać
śmietanę. Wmieszać ekstrakt
waniliowy. Na koniec dodać
mąkę i delikatnie wszystko połączyć za pomocą
łopatki. Nie ubijać, w cieście powinny utworzyć się bąbelki.Ciasto wyłożyć na
banany i wyrównać wierzch. Piec 45-50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.Oddzielić nożykiem od brzegów formy. Zwolnić obręcz tortownicy. Jeżeli placek wyrósł za bardzo, trzeba górkę ściąć za pomocą noża z ząbkami. Przełożyć ciasto na paterę, odwracając je górą do dołu. Bardzo ostrożnie zdjąć dno tortownicy z wierzchu.Życzę smacznego!