ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto z bananami

Odwrócone ciasto z bananami

nazwa

Wykonanie

Jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję kosztować. Puszyste, wilgotne w środku, z warstwą bananów w karmelu na wierzchu. Wprost rozpływa się w ustach.
Źródło: Dulce Delight .
Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
3 banany
sok z połowy limonki
115 g miękkiego masła + 30 g na karmel (dwie łyżki)
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Banany obrać, pokroić w grube plastry i umieścić w średniej misce. Skropić sokiem z limonki i energicznie potrząsnąć naczyniem, by sok dokładnie oblepił owoce (zapobiegnie to ich zbrązowieniu). Lepiej nie mieszać bananów łyżką, bo można je uszkodzić, a plastry powinny być równe i całe.
Brązowy cukier rozpuścić z masłem i cynamonem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać, a jak tylko się rozpuści, szybko przełożyć karmel na dno tortownicy (tortownica powinna być szczelna!). Równomiernie rozsmarować i poukładać plastry bananów ciasno przy sobie. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiać do miski.
Masło ubić na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie jajka, jedno po drugim. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łopatki. Nie ubijać, w cieście powinny utworzyć się bąbelki.
Ciasto wyłożyć na banany i wyrównać wierzch. Piec 45-50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Oddzielić nożykiem od brzegów formy. Zwolnić obręcz tortownicy. Jeżeli placek wyrósł za bardzo, trzeba górkę ściąć za pomocą noża z ząbkami. Przełożyć ciasto na paterę, odwracając je górą do dołu. Bardzo ostrożnie zdjąć dno tortownicy z wierzchu.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/03/odwrocone-ciasto-z-bananami.html