Wykonanie
Oto jest, pierwsza babka na moim blogu, ale nie będzie ona w zwyczajnym wydaniu. To niemiecka babka na kwaśnej
śmietanie z dodatkiem
orzechów włoskich i
cynamonu. Ciasto jest wilgotne i sycące a na dodatek w trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się niezwykły zapach. Zdecydowanie warto ją upiec, u mnie w domu gościła na
stole już nie jeden raz.Przepis dawno temu znaleziony gdzieś w internecie, zapisany na kartce więc nie znam źródła.SKŁADNIKI1 i 1/2 szklanki
cukru200g
masła3
jajka1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 szklanki
mąki tortowej1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki kwaśnej
śmietanyDodatkowo1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1 i 1/2 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło,
cukier,
jajka i ekstrakt
waniliowy umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Mąkę przesiać i połączyć z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą a następnie dodawać stopniowo do masy na przemian ze
śmietaną. W oddzielnym naczyniu wymieszać
brązowy cukier,
orzechy oraz
cynamon. Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki
orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie obsypać 1/3 części słodkiej mieszanki. Na końcu ostatnią porcję ciasta posypać pozostałymi
orzechami z
cynamonem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie wilgotny potrzymać jeszcze 10-15 min.