Wykonanie
Czekoladowy chlebek
bananowy powstał z potrzeby zrobienia czegoś z mocno dojrzałych
bananów, które od jakiegoś czasu zalegały w mojej kuchni. Rzadko powtarzam przepisy, gdyż wolę poeksperymentować i stworzyć coś nowego, więc na bazie przepisu na klasyczny chlebek
bananowy, powstał mało słodki, za to mocno
czekoladowy bochenek. Zniknął on w ciągu jednego dnia i na pewno pojawi się jeszcze w niezmienionej formie w moim domu.
Chlebek nie zawiera
cukru, jego słodkość bierze się z dodatku
miodu i mocno dojrzałych
bananów. Do jego przygotowania wykorzystałam
czekoladę deserową, ale jeśli nie przepadacie za mało słodkimi wypiekami, możecie w połowie lub całości zamienić ją na
czekoladę mleczną.Mój bochenek przygotowałam w keksówce o wymiarach 260x110x75 .
Składniki:3 małe
banany (300g po obraniu)200g
mąki pszennej50g
masła50g
miodu50g
czekolady deserowej1
jajko1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 pełna łyżeczka (5g)
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki (3g)
sody oczyszczonejszczypta
soliWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
czekoladę,
masło i
miód przełożyć do miski i podgrzać w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia się i połączenia ze sobą składników- masę ostudzić, dodać do niej
jajko, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką)-
banany rozgnieść dokładnie widelcem
- do masy czekoladowej dodać
banany, ekstrakt z
wanilii i
sól, wymieszać-
mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę- formę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- do formy przełożyć gotowe ciasto- piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny
banana bread, doskonale smakuje z
masłem i
dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około 20-30 minut).