ßßß
Chlebek nie zawiera cukru, jego słodkość bierze się z dodatku miodu i mocno dojrzałych bananów. Do jego przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, ale jeśli nie przepadacie za mało słodkimi wypiekami, możecie w połowie lub całości zamienić ją na czekoladę mleczną.Mój bochenek przygotowałam w keksówce o wymiarach 260x110x75 .
Składniki:3 małe banany (300g po obraniu)200g mąki pszennej50g masła50g miodu50g czekolady deserowej1 jajko1 łyżka ekstraktu z wanilii1 pełna łyżeczka (5g) proszku do pieczenia1/3 łyżeczki (3g) sody oczyszczonejszczypta soli
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę, masło i miód przełożyć do miski i podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się i połączenia ze sobą składników- masę ostudzić, dodać do niej jajko, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką)- banany rozgnieść dokładnie widelcem
- do masy czekoladowej dodać banany, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać- mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką- do formy przełożyć gotowe ciasto- piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około 20-30 minut).