Wykonanie


Chrupiące dzięki
kaszy, wilgotne, idealne na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet na deser. Choć najbardziej lubię mufinki kaloryczne, z
czekoladą, te też mi smakują. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. A
kaszy prażonej po prostu warto spróbować. W oryginalnym przepisie jest
mąka pszenna zwykła, ale ja dałam orkiszową - ma więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Myślę, że mufinki najlepiej czują się w towarzystwie
serka waniliowego. Mufinki pochodzą ze strony WholeFoods - sklepu, który darzę wielką sympatią i sentymentem - na profilu na fb umieściłam kilkanaście zdjęć z ostatnich zakupów . Mufinki były robione i zachwalane bardzo przez Komarkę, którą cytuję. Komarko - gdyby nie Ty, mogłabym się na nie nie odważyć.

1/2 szkl. surowej
kaszy jaglanej + 2 łyżki do dekoracji1 szkl.
dyniowego puree*1
jajko1/2 szkl. kwaśnej
śmietany (o niskiej zawartości tłuszczu np. 9%, można zastąpić
jogurtem greckim**)1/2 szkl.
mleka100g
masła1/3 szkl.
cukru1/3 szkl.
cukru brązowego (demerary)1 szkl. białej
mąki pszennej - orkiszowej, tortowej1 szkl.
mąki z pszenicy orkiszowej razowej (może być też zwykła pszenna razowa)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździków (albo 3-4 utłuczone w moździerzu)Wykonanie:1/2 szklanki
kaszy jaglanej rozłożyć na płaskiej blasze do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 4-5 minut (mieszając parę
razy, żeby
kasza uprażyła się równomiernie) na złoty kolor (ziarenka
kaszy mogą zacząć lekko "strzelać"). Można to zrobić również na patelni (ale nie próbowałam). Uprażoną
kaszę przełożyć na talerz, ostudzić.Składniki suche: W dużej misce wymieszać obie
mąki,
proszek do pieczenia i
sodę,
sól,
przyprawy korzenne i ostudzoną
kaszę jaglaną.Składniki mokre: W międzyczasie stopić
masło, które też ostudzić. W oddzielnej misce rozbić
jajka i wymieszać je widelcem z
dyniowym puree,
mlekiem,
śmietaną,
cukrem i
cukrem brązowym i ostudzonym, stopionym
masłem.Składniki mokre wlać do miski ze składnikami suchymi i szybko (ale dokładnie) wymieszać wszystko łyżką.Foremkę do mufinek z 12 otworami wyłożyć papilotkami lub wysmarować stopionym
masłem (uwaga, jeśli używasz silikonowych foremek, może się okazać, że będzie potrzebnych ich dużo więcej, w przypadku foremek o pojemności ok. 60 ml będzie ich potrzebnych nawet 20)Przełożyć ciasto, dzieląc je po równo. Na wierzchu posypać 2 łyżkami
kaszy jęczmiennej (upraży się podczas pieczenia).Piec 20-25 minut (małe mufinki potrzebują najwyżej 20 minut) w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni (patyczek włożony w środek mufinki powinien być suchy). Mufinki najlepiej smakują lekko ciepłe, z
masłem i ulubioną
konfiturą. Albo z
serkiem waniliowym.*Jak zrobić
dyniowe puree?To bardzo łatwe.
Dynię można albo upiec albo ugotować. Należy ją obrać ze skórki, wyrzucić pestki i inne "włosy" z wewnątrz dyni, pokroić w kostkę lub na kawałki i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, pod przykryciem z folii aluminiowej, albo ugotować (na parze albo z dodatkiem kilku łyżek
wody) do miękkości. Następnie taką
dynię można zmiksować, rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sitko. Puree z
dynii można pasteryzować w słoikach, dobrze się przechowuje.** czy można zwykłym
jogurtem naturalnym czyli takim o niskiej zawartości tłuszczu, nie wiem, spróbuję następnym razem
