Wykonanie
Czas zdaje mi się ostatnio kurczyć gdzieś pomiędzy obowiązkami domowymi, spacerami i zabawami z Zuzią, a całym mnóstwem innych, z pozoru nieistotnych spraw, które składają się na nasze małe życie. Zdaje mi się, że niedawno cieszyliśmy się początkami wiosny, a już liście na drzewach mienią się wszystkimi kolorami pięknej jesieni. Zuzia rośnie i z dnia na dzień zmienia się coraz bardziej, a ja, będąc z nią przecież cały czas, mam wrażenie, że te wszystkie zmiany mi umykają.Może to jesienna chandra zapukała do naszych okien razem z kroplami deszczu, które je dziś zdobią, a może po prostu te ostatnie kilka tygodni intensywnych zmian zrodziły potrzebę refleksji. Tak, czy owak musiałam wreszcie przyjąć do wiadomości, że ten rok zbliża się już ku końcowi. Ok, w zasadzie nie była to aż tak straszna wiadomość. Koniec roku oznacza przecież całe mnóstwo przyjemnych okazji do świętowania, prawda? :)Podobne podejście do sprawy ma z całą pewnością moja szalona Córcia, która już na początku tego tygodnia zagoniła swojego wujka do wycinania dyni na Haloween :) Pewnie do końca października nie przetrwa, ale za to miałam mnóstwo
dyniowego puree, które wylądowało w pysznym
dyniowym cieście. Nic się nie marnuje ;PCiasto z
dynią robiłam po raz pierwszy i nie do końca wiedziałam, czego się spodziewać. Tam gdzie dorastałam tego typu wypieki nie były popularne, a moje wcześniejsze spotkanie z
dynią wciąż kojarzy mi się z niezbyt udaną zupą, której nie miał kto zjeść. Trochę się obawiałam, że podobnie będzie z
dyniowym ciastem, ale na szczęście moje obawy były płonne :) Wyszło pyszne! Wilgotne, dość ciężkie, aromatyczne i słodkie, pachnące jesienią i może nawet…świętami? I ta kruszonka, mmmm :) Naprawdę wspaniałe.Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki na formę 24 x 32cm:Ciasto:2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
imbiru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody230g niesolonego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
brązowego cukru1 duże
jajko2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 szklanka
dyniowego puree (możecie użyć świeżego lub z puszki)*100g drobno posiekanej
mlecznej czekolady lub
czekoladowych czipsówKruszonka:2/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki jasnego
brązowego cukru1/2 łyżeczki
cynamonuokoło 100g zimnego
masła (ilość należy dostosować tak, by kruszonka miała odpowiednią konsystencję)Dodatkowo:100g drobno posiekanej
mlecznej czekolady lub
czekoladowych czipsów do posypania ciasta* Puree możecie przygotować w domu, piekąc
dynię w piekarniku. Należy ją pokroić, usunąć część z nasionami, ułożyć na blasze skórką do dołu i piec w 180°C, aż miąższ będzie bardzo miękki. Tak upieczoną
dynię wystarczy obrać ze skórki i zblendować. Przed użyciem należy ją wystudzić.Wykonanie:
Mąkę,
przyprawy,
sodę oraz
sól wymieszaj. Odstaw.
Masło utrzyj z
cukrami na puszystą masę. Dodaj
jajko oraz ekstrakt
waniliowy i zmiksuje do połączenia. Wsyp wymieszane suche składniki i jeszcze raz zmiksuj krótko. Na koniec wmieszaj posiekaną
czekoladę.Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj.Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj
mąkę z
cukrem i
cynamonem. Dodawaj stopniowo posiekane zimne
masło i rozcieraj
między palcami, aż powstaną grudki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej
masła.Kruszonką pokryj przygotowane wcześniej ciasto, rozprowadzając ją równomiernie.Posyp całość dodatkową porcją
czekoladowych czipsów lub posiekanej
czekolady i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź na kratce.Smacznego :)