Wykonanie
250 g
mąki pszennej65 g drobnego
cukruszczypta
soli150 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)1 duże
jajko2 łyżki
śmietany kremówkiMąkę,
sól i
cukier umieścić w misie malaksera. Dodać
masło i obrócić pulsacyjnie 12-15
razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony
chleb. Dodać
jajko oraz
śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę i rozgnieść ją na placek o średnicy ok. 15 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (wygodnie się to robi pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu lub kawałkami folii spożywczej). Rozwałkowany blat delikatnie przełożyć na formę do tarty i docisnąć palcami do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć.Ciasto w formie nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C .Schłodzony spód wyłożyć folią aluminiową, obciążyć
fasolą i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut. Wystudzić.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 °C.Masa dyniowa:3 duże
jajka420 g purée
dyniowego340 g
śmietany kremówki 36 %3/4 szklanki jasnego
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cynamonu3/4 łyżeczki
imbiruszczypta
soli1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejWszystkie składniki wymieszać ręczną trzepaczką, po czym masę przełożyć na wystudzony spód. Piec przez 40-50 minut. Ciasto wyrośnie podczas pieczenia, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie do swojego właściwego poziomu. Tartę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Beza:2 szklanki drobnego
cukru8 dużych
białek, w temp. pokojowej
Białka ubić w kąpieli
wodnej, stopniowo dodając
cukier. Miksować do momentu, aż
cukier się rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z pianą z kąpieli
wodnej i ubijać na szybkich obrotach miksera, aż
beza stanie się zwarta i sztywna.Gotową
bezę przełożyć na schłodzoną tartę
dyniową, uformować fantazyjne esy-floresy, a przed podaniem opalić za pomocą kuchennego palnika.Życzę smacznego!