ßßß Cookit - przepis na Dyniowa tarta z opalaną bezą

Dyniowa tarta z opalaną bezą

nazwa

Wykonanie

250 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
1 duże jajko
2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę, sól i cukier umieścić w misie malaksera. Dodać masło i obrócić pulsacyjnie 12-15 razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony chleb. Dodać jajko oraz śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę i rozgnieść ją na placek o średnicy ok. 15 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (wygodnie się to robi pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu lub kawałkami folii spożywczej). Rozwałkowany blat delikatnie przełożyć na formę do tarty i docisnąć palcami do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć.
Ciasto w formie nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C .
Schłodzony spód wyłożyć folią aluminiową, obciążyć fasolą i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut. Wystudzić.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 °C.
Masa dyniowa:
3 duże jajka
420 g purée dyniowego
340 g śmietany kremówki 36 %
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki wymieszać ręczną trzepaczką, po czym masę przełożyć na wystudzony spód. Piec przez 40-50 minut. Ciasto wyrośnie podczas pieczenia, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie do swojego właściwego poziomu. Tartę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Beza:
2 szklanki drobnego cukru
8 dużych białek, w temp. pokojowej
Białka ubić w kąpieli wodnej, stopniowo dodając cukier. Miksować do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z pianą z kąpieli wodnej i ubijać na szybkich obrotach miksera, aż beza stanie się zwarta i sztywna.
Gotową bezę przełożyć na schłodzoną tartę dyniową, uformować fantazyjne esy-floresy, a przed podaniem opalić za pomocą kuchennego palnika.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/09/dyniowa-tarta-z-opalana-beza.html