ßßß
Składniki:1/4 szkl. brązowego cukru1/3 szkl. masła1 jajko (1/2 sztuki)3 łyżki melasy3/4 szkl. mąki pszennej3/4 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki sodyszczypta cynamonuszczypta solikandyzowany imbir (według uznania)cukier do obtoczeniaPrzygotowanie:Cukier zmiksuj z masłem na gładką masę.Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.Wlej melasę i wymieszaj. Melasę można zastąpić miodem.Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.Kandyzowany imbir pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta.Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w cukrze i układaj na blasze wyłożonej papierem w dość dużej odległości od siebie, bo ciasta się "rozpłyną".Piecz 10-12 minut w temp 180 st. C.Smacznego ;)