Wykonanie
Chlebek
bananowy jest najbardziej znanym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Idealnie miękki, rozpływający się w ustach, z ulubionymi dodatkami pasuje do
kawki jak nic! Do jego przyrządzenia nie ma potrzeby użycia miksera, wszystko
miesza się widelcem. Najlepiej jest użyć
banany mocno dojrzałe - ja kupuję świeże
banany i przechowuję w lodówce, dopóki skórka wyraźnie nie zmieni barwy na intensywnie ciemną, wtedy
banany są najsłodsze i najlepsze :)Ciasto
bananowe utrzymuje swieżość ok. 5 dni, ale koniecznie musi być pod przykryciem! Można je też mrozić, ale przy jego smaku i czasie przygotowania myślę, że nie jest to konieczne :)Składniki:4 bardzo dojrzałe
banany1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szkl.
brązowego cukru1/3 szkl. roztopionego
masła1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 szkl.
mąki pszennej tortowejszczypta
solidodatkowo 1/2 szkl.
rodzynek1. W misce rozgniatamy
banany widelcem, dodajemy roztopione, ale nie gorące
masło,
cukier trzcinowy, 1 roztrzepane
jajko, ekstrakt z
wanilii,
sól i przesianą
mąkę tortową z
sodą. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy
rodzynki.2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy ok 1 godz. w 170*C do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)