ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy Sophie Dahl

Chlebek bananowy Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten chlebek, uwielbia go też mój Poślubiony, mimo, że banany, które wykorzystałam do tego przepisu, chciał wyrzucać codziennie od tygodnia. Ale się nie dałam, w końcu musiały porządnie dojrzeć i sczernieć ;) Bo właśnie takie są najsłodsze i takie potrzebujemy do przepisu, więc nie zrażajcie się ich czarną skórką.
Chlebek jest pyszny zarówno w dniu pieczenia jak i w dniach następnych. Długo utrzymuje świeżość, o ile długo nieruszony wytrzyma w Waszym domu.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki Sophie Dahl, o której niedługo w cyklu: moja biblioteczka (tutaj wcześniejszy wpis). Zmodyfikowałam trochę ilość cukru w przepisie, ponieważ w wersji oryginalnej, chlebek jest za słodki (chociaż wydaje mi się, że przyczyną słodkości będą tez banany).
Składniki (na foremkę o długości ok.25-30cm):
- 3-4 dojrzale banany (1 szklanka puree bananowego)
- 1 jajko
- 75g miękkiego masła
- 170g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1/4 - 3/4 szklanki brązowego cukru (wg przepisu 200g - ja dałam mniej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/08/i-cake-chlebek-bananowy-sophie-dahl.html