Wykonanie
Śliwki. Niby lubię. Niby nie
mogę się im oprzeć, kiedy leżą samotnie w wielkim sicie na
kuchennym stole. Ale nigdy nie mam na nie pomysłu, a przepisy w
sieci nie zadowalają mnie w najmniejszym stopniu. W końcu udało mi się zrobić z nich coś dobrego. Prostego, bardzo prostego, ale wbrew pozorom dobrego, baaardzo dobrego. I oto jest, kruchy placek o bardzo maślanym smaku i miękkiej, kruchej strukturze ze słodkimi
śliwkami.A jeśli Wasze kruche ciasto nie wyszło tak jak sobie wymarzyliście, nazwijcie je rustykalnym. W końcu to takie modne ostatnio :Dciasto:200 g
mąki120 g
masła50 g
cukru pudru1
jajko + 1 do posmarowania2-3 łyżki
brązowego cukru350 g dojrzałych
śliwek1 szczypta
cynamonu1 łyżka
bułki tartejSuche składniki przesiać do miski, dodać
masło,
jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Pierwszą częścią schłodzonego ciasta wylepić dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Ponownie wstawić do zamrażarki na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotować
śliwki.
Owoce umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i zasypać
cukrem oraz
cynamonem. Odstawić. Dno ciasta w formie oprószyć
bułką tartą, na nią ułożyć
śliwki rozcięciem ku górze. Drugą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy takiej jak tortownica i przykryć nim
owoce. Usunąć nadmiar z brzegów. Całość posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 ° C przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)