ßßß Cookit - przepis na rustykalny placek ze śliwkami

rustykalny placek ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śliwki. Niby lubię. Niby nie mogę się im oprzeć, kiedy leżą samotnie w wielkim sicie na kuchennym stole. Ale nigdy nie mam na nie pomysłu, a przepisy w sieci nie zadowalają mnie w najmniejszym stopniu. W końcu udało mi się zrobić z nich coś dobrego. Prostego, bardzo prostego, ale wbrew pozorom dobrego, baaardzo dobrego. I oto jest, kruchy placek o bardzo maślanym smaku i miękkiej, kruchej strukturze ze słodkimi śliwkami.
A jeśli Wasze kruche ciasto nie wyszło tak jak sobie wymarzyliście, nazwijcie je rustykalnym. W końcu to takie modne ostatnio :D
ciasto:
200 g mąki
120 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko + 1 do posmarowania
2-3 łyżki brązowego cukru
350 g dojrzałych śliwek
1 szczypta cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Suche składniki przesiać do miski, dodać masło, jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Pierwszą częścią schłodzonego ciasta wylepić dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Ponownie wstawić do zamrażarki na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotować śliwki. Owoce umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i zasypać cukrem oraz cynamonem. Odstawić. Dno ciasta w formie oprószyć bułką tartą, na nią ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Drugą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy takiej jak tortownica i przykryć nim owoce. Usunąć nadmiar z brzegów. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 ° C przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/09/rustykalny-placek-ze-sliwkami.html