Wykonanie
Mocno
czekoladowe muffinki z kawałkami
czekolady to klasyka wśród mini wypieków.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani
czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.Muffinki są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepsze muffinki
czekoladowe.
2 duże
jajka140 g
masła60 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
kakao3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietany 12 lub 18%
cukier waniliowyszczypta
solidodatkowo:ok. 50 g
czekolady na wierzch muffinek
W niewielkim rondelku roztapiamy
masło razem z połamaną
czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy
kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.Studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą - mieszamy.W osobnym naczyniu ucieramy
jajka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym i
solą. Następnie dodajemy ostudzone
masło z
czekoladą oraz
kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.
Do masy dodajemy 1/3 przesianej
mąki - mieszamy. Następnie wlewamy
śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę
mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym
ciastem do ok. 2/3 wysokości.Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną
czekoladą.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ muffinki staną się zbyt "suche").
źródło inspiracji: cakeonthebrain.blogspot.com