Pyszna, krucha babka mocno czekoladowa. Idealna na świąteczny stół. Przygotowuje się ją szybko i szybko znika ze stołu. Nie za słodka - idealna dla amatorów czekoladowych smaków. Może skusicie się na taki wypiek na Wielkanoc? Polecam :)Składniki:Babka:1 1/3 szklanki* mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 łyżki gorzkiego kakao1/2 łyżeczki sody3 duże jajka170 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego90 g gorzkiej (60%) czekolady150 g stopionego masłaPolewa:50 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady2 łyżki mleka1 łyżka masłaDodatkowo:50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej*szklanka 250 mlBabka: Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać płynną wystudzoną czekoladę i zmiksować. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i stopione masło, cały czas miksując. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.Polewa: Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciepłą babkę. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!Rady: Należy uważać, aby w trakcie pieczenia nie wysuszyć babki. Najlepiej po 30-35 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowa.