Wykonanie
Przedstawiam walentynkowe babeczki, które miały przetestować sylikonowe foremki w kształcie serduszek ...Niestety ciasto jest na tyle gęste że po upieczeniu nie dało się ujrzeć - formy
serc.Co nie zmienia faktu, że babeczki są smaczne itd.Przepis pochodzi z bloga - JP Gotuje http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/czekoladowe-muffiny-z-kremem-na-bazie.html
Składniki :łyżka
kakao1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki2
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka100 g
masła40 g
gorzkiej czekolady100 g
czekolady do polania babeczek, można zastąpić krememPrzygotowanie :
Mąkę,
sodę, proszek,
kakao - wymieszać.
Masło rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać 40 g
czekolady i dokładnie wymieszać (
czekolada musi się ładnie rozpuścić).
Jajka wraz z
cukrem, utrzeć. Dodać do
jajek rozpuszczoną
czekoladę i szklankę
mleka. Wymieszać.Połączyć suche składniki z mokrymi.Nakładać do formy ( foremek) na muffinki do 3/4 wysokości.Piec 20 minut w 180 stopniach.Ja po upieczeniu polałam je rozpuszczoną
czekoladę i obficie posypałam - posypką by zamaskować brak ich kształtu :)