Wykonanie
Jesień rozgościła się już na dobre i ostatnio pokazuje nam swoje piękniejsze złote oblicze. Temperatury na dworze bardziej przypominają lato. Nie mniej jednak warto już dziś pomyśleć o przepisach na rozgrzewające jesienne zupy, bo od środy podobno pogoda ma się zepsuć. Ja proponuję Wam zupę z indyjską nutą, pożywną, aromatyczną i dość ostrą. Zobaczcie jakie zupy przygotowali inni blogerzy, z którymi publikuję posty w ramach wspólnego gotowania:
Gin – krem z
kalafiora, Mirabelka – zupa z pieczonych warzyw, Martynosia – krem z
selera z
kokosem i
chilli, Zuzia – zupa z pieczonej
papryki i
chili, Zuzia – zupa z pieczonej dyni i
czosnku z
pomidorowo-
paprykową salsą oraz Bartek – zupa ziemniaczana z chorizo .

Składniki na 4 porcje:2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
marchew250 g
ziemniaków400 g
pomidorów krojonych z puszki400 g
ciecierzycy z puszki85 g
groszku zielonego świeżego lub mrożonego1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
garam masala1/4 łyżeczki
curry w proszku1/2 łyżeczki
chilli w proszku1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli850 ml
wodygarść świeżo posiekanej kolendry/natki
pietruszki1. Podsmażyć posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek w garnku na rozgrzanej
oliwie 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.2.
Marchew pokroić w drobną kostkę,
ziemniaki w nieco większą. Dorzucić je do
cebuli i
czosnku wraz z
kurkumą,
garam masala i
curry. Smażyć jeszcze kilka minut.3. Wlać
wodę do warzyw, dodać
pomidory,
chilli,
pieprz oraz
sól. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut.4. Dodać odsączoną z zalewy
ciecierzycę i
groszek. Gotować jeszcze 15 minut.5. Sprawdzić smak zupy i doprawić w zależności od upodobań. Wymieszać z posiekaną
natką i podawać.Zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Gęsta, pożywna i pełna korzennych aromatów. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków. Jest wegańska i dzięki dodatkowi
ciecierzycy i
groszku bogata w niezwierzęce
białko.Przepis pochodzi z książeczki z
serii Z kuchennej półeczki Zupy Carole Clements.