Wykonanie

W mroźne dni uwielbiam jeść sycące kremowe zupy. Jedną z moich ulubionych jest
słoneczna zupa z
kukurydzy . Świetnie rozgrzewa, od samego patrzenia na nią robi się cieplej i wracają
słoneczne, letnie wspomnienia.Składniki na 1 litrowy garnek zupy - porcjadla 3 osób:4 średniej wielkości
ziemniaki2 mniejsze
marchewkipół
pietruszkipuszka
kukurydzy1
cebulaokoło 3/4 litra
wody - wlewamy je tyle by przykryła warzywa.
sól,
pieprz,
kurkuma lub
curryPrzygotowanie:1.
Marchewkę,
ziemniaki i
pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub kostkę Następnie zalewamy
wodą, tak by przykryła warzywa i gotujemy na małym ogniu ze szczyptą
soli.2.
Cebule, myjemy obieramy, kroimy i chwilkę dusimy na patelni z odrobiną
piprzu i
oleju rzepakowego.3. Gdy gotujące się warzywa zmiękną (około 20 minut od momentu zagotowania - ale to oczywiście zalezy od grubości kawałków) dodajemy do nich uduszoną
cebulkę i odsącząną z
wody kukurydzię i gotujemy około 2 minut.4. Przyprawiamy według uznania
pieprzem,
kurkumą lub
curry, zdejmujemy z ognia i blendujemy.Zupa jest naprawdę pyszna i sycąca, dodatek
cebulki przełamuje słodki smak
kukurydzy i
ziemniaków. Zdecydowanie jest to jedna z pyszniejszych zimowych zup.Smacznego :)