Wykonanie
Składniki:450 g
ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i osuszonych na papierowym ręczniku600 g
oliwy2
cebule, poszatkowane7
jajekszczypta
kurkumy dla koloru i zdrowia
sól i
pieprz do smakugałązki świeżej
pietruszki do przybraniaRozgrzać
oliwę na dużej patelni. Dodać kostki
ziemniaków i
cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć przez 20 min., często mieszając. Uważać aby kawałki
ziemniaków nie posklejały się. Warzywa odcedzić na sicie, zachowując
oliwę.W dużej misce lekko ubić
jajka ze szczyptą
kurkumy, doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
ziemniaki i
cebulę, wymieszać.Patelnię po smażeniu przetrzeć papierowym ręcznikiem i rozgrzać na niej 2 łyżki zachowanej
oliwy. Wlać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną, zmniejszyć ogień i smażyć 3 - 5 min., aż spód się zetnie. W czasie smażenia odklejać tortillę od patelni drewnianą
łopatką, aby nie przywarła.Nakryć tortillę talerzem i przytrzymać go ręką, zlać
oliwę z patelni i szybkim ruchem przenieść tortillę na talerz. Postawić patelnię na ogniu i wlać trochę
oliwy. Przenieść tortillę z powrotem na patelnię, ściętą stroną do góry i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.Zsunąć tortillę na półmisek i odstawić na 15 min. Podawać ciepła lub zimną.Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Smaki Francji"