ßßß
Tę prostą , al e niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową porą,bo właśnie o tej porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca .
Zupę z dodatkiem ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne poleceniaze względu na wartości odżywcze ciecierzycy.Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna ciecierzycy ze słoika, dzięki czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycyok.600 ml wody2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula2 ząbki czosnku1 marchewkakawałek selera naciowego2 ziemniaki1/2 łyżeczki papryki słodkiej1/2 łyżeczki papryki ostrej1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżka przecieru pomidorowegozielona pietruszka lub kolendra do dekoracjisól i pieprz do smakuorazkuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/
Wykonanie:-Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,wodę zagotować.-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.-Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min.-Wlać wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw.-Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna ciecierzycy, przecier pomidorowy.-Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Podawać z kuleczkami z ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą.Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej wody.