ßßß
Składniki:1 puszka ugotowanej ciecierzycy2-3 ziemniaki1 batat3 marchewki1 cebula3 ząbki czosnku4-5 cm świeżego imbiru2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine½ łyżeczki pieprzu ceyene lub mniej1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzusól do smaku1 szklanka przecieru pomidorowego1 ½ litra bulionu warzywnego lub wody1-2 łyżki poszatkowanej natki pietruszkiWykonanie:Warzywa: ziemniaki, marchew, batat obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir obieramy i szatkujemy w drobno.Do rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy 1 minutę. Dodajemy przyprawy oraz warzywa. Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aby wzbogacić smak zupy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy ciecierzycę. Gotujemy kilka minut i gotowe.Smacznego!