ßßß Cookit - przepis na Saag chicken - kurczak w szpinaku

Saag chicken - kurczak w szpinaku

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszym poście prezentuję nasz dzisiejszy obiad - saag chicken, czyli danie łączące kurczaka z gęstym sosem szpinakowym.
Lista składników:
4 udka z kurczaka
300 g liści szpinaku (ja używam mrożonki)
2 duże pomidory
średnia cebula
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka red chilli
2 liście laurowe
2 łyżeczki proszku curry
1/2 łyżeczki garam masala
szklanka wody
2-3 ząbki czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Liście szpinaku wrzucamy do garnka gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie blenderem robimy purre szpinakowe, dodając czosnek. Szpinak odstawiamy.
W karahi lub głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i liście laurowe. Cebulę smażymy na brązowo.
Dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz przyprawy. Smażymy 5- minut. Następnie dodajemy purre szpinakowe, szklankę wody i gotujemy kolejne 7 minut.
Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.
Do karahi wkładamy obrane ze skóry udka z kurczaka i całość gotujemy około 25-30 minut, aż
kurczak będzie zupełnie miękki.
Saag chicken podajemy z ryżem i/lub chlebkiem naan.
Smacznego :-)
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/03/saag-chicken-kurczak-w-szpinaku.html