Wykonanie

Siedlisko Architekta zachwyciło mnie nie tylko anielską aurą,ale również menu na warsztatach było fantastyczne.Ocenić który przepis był najlepszy, nie dam rady wszystkie były wyśmienite. Jednym z dań z którym spotkałam się po raz pierwszy było galette. Ciasto kruche z dodatkiem siekanych
oliwek z pieczonymi warzywami genialne w smaku..Galette jest fantastyczne, pyszne do tego stopnia, ze mogłabym jeść codziennie. Smak ciasta z dodatkiem
oliwek,
serka i pieczonych warzyw to poezja smaku.Ciasto jest chrupiące, farsz pachnie pieczonymi
ziołami i
czosnkiem.Ten kształt rustykalny ma swój urok, możemy zrobić również mini galette. Na warsztatach robimy galette wytrawne, równie dobrze można zrobić na słodko zmieniając proporcje składników. Do przygotowania galette nie musimy
mieć wyszukanych składników,przygotujemy z tych co mamy w domu. Farsz możemy zrobić według naszego gustu,moim zdaniem ten jest genialny polecam. Galette możemy przygotować na spotkanie ze znajomymi równie dobrze możemy podać jako przystawka podczas kolacji,na obiad :)

składniki na ciasto2,5 szkl
mąki pszennej białej2 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2/3 szklanki
wody(lub tyle ile 'zabierze;
mąka)2/3 szklanki
oliwy z oliwekszklanka siekanych
oliwek
warzywa
cukiniabakłażanmarchewkadyniacebula pomidoryczosnekpaprykaoliwa z oliwekzioła do posypania
sól,
pieprz do smaku

WykonanieciastoWszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować w kulę schłodzić w lodówce około 30 minutPieczone warzywaW czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywaFormę do zapiekania wysmarować
oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć
ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.Podawać skropione
octem balsamicznym z
sałatą.