Wykonanie
Galette poznałam całkiem niedawno na warsztatach kulinarnych w Siedlisku Architekta,od tamtej
pory je uwielbiam.Na warsztatach robiliśmy z dwóch rodzajów ciasta z różnymi farszami. Przepis na galette z dodatkiem krojonych
oliwek do ciasta.znajdziecie tu Farsze do galette były różne: z pieczonych warzyw,z
dynia z dodatkiem
serka warzyw,
dynii. Dla mnie najlepsze było galette na
maślance, być może dlatego ze za
oliwkami nie przepadam.Galette możemy porównać " do ciasta na pizze "chociaż nie do końca ono przypomina ciasto na pizze, może ciasto kruche ?? Najlepiej będzie jak się sami o tym przekonacie przygotowując galette z różnymi dodatkami.Sama forma podania jest rustykalna, co może stanowić element dekoracji stołu:)Ciasto jest pyszne chrupiące,a w połączeniu z pieczonymi warzywami sprawia ze smaki idealnie się ze sobą komponują. Smakowanie,delektowanie się galette sprawia ze przenosimy w inny świat do krainy smaku.Aromat galette rozchodzi się w kuchni,kusząc gości sugerując same pyszności w tym domu przygotowują,:) Czym jest jedzenie ?? Podróżą,odkrywaniem nowych smaków. I tym samym jest galette:)

składniki na ciasto2,5 szkl
mąki2 łyżeczki
soli1 szkl
masłaschłodzona
maślankaserekJeden przepis na mega pyszne galette z dodatkiem siekanych
oliwek ukazał się już na blogu, dla przypomnieniawarzywa
cukiniabakłażanmarchewkacebulapomidorypaprykaoliwa z oliweksól,
pieprzdyniawykonanieciasto
Mąkę,
sól i
masło zagnieść razem dolewać po trosze
maślankę aż do uzyskania spójnego ciasta,Uformować w kul,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut

Pieczone warzywaW czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywaFormę do zapiekania wysmarować
oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć
ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.Podawać skropione
octem balsamicznym z
sałatą.