ßßß
przepis własnySkładniki: na ciasto150g mąki kukurydzianej100g mąki gryczanejłyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli20g startego parmezanu1/2 łyżeczki suszonego czosnku1 łyżeczka toskańskich ziół100 ml wodyWszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.Składniki: na farsz1/2 słoiczka hummusu z suszonymi pomidorami200g pomidorków koktajlowych ( u mnie z własnego ogrodu )20g startego parmezanu1/2 małej cebulikilka gałązek świeżej kolendrysól, pieprz do smakuszczypta cukruoliwa z oliwek do polania wierzchuPodsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.Smacznego!