Wykonanie
Pizza była, jest i galette - francuski słodki wypiek, w którym z reguły
owoce zakrywają ciasto i nic poza tym.Ktoś kiedyś stworzył galette wytrawne i takim sposobem ja poczyniłam je w wersji bezpszennej :-)Ciasto w zasadzie podobne jak w ostatnim wpisie na bezglutenową pizzę - możecie cofnąć się tutaj , nadzieniem są
pomidorki koktajlowe z mojego ogrodu, które niesamowicie obrodziły - moje w życiu pierwsze zresztą
pomidory!
przepis własnySkładniki: na ciasto150g
mąki kukurydzianej100g
mąki gryczanejłyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli20g startego
parmezanu1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1 łyżeczka toskańskich
ziół100 ml
wodyWszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.Składniki: na farsz1/2 słoiczka hummusu z
suszonymi pomidorami200g
pomidorków koktajlowych ( u mnie z własnego ogrodu )20g startego
parmezanu1/2 małej
cebulikilka gałązek świeżej
kolendrysól,
pieprz do smakuszczypta
cukruoliwa z oliwek do polania wierzchuPodsypujemy blat
mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy
pomidorki , dodajemy
cebulę, posypujemy
parmezanem i doprawiamy
solą ,
pieprzem oraz szczyptą
cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości
oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami
kolendry.Smacznego!