Wykonanie
Bezglutenowe, wegańskie...Składniki:3/4 szklanki
mąki gryczanej3/4 szklanki
mąki kukurydzianej3/4 szklanki
skrobi ziemniaczanejok. 3/4 szklanki
wodysól200g
czerwonej soczewicycebula2 ząbki
czosnkusólpieprzew. ulubione
zioła2-3 łyżki
oliwySoczewicę opłukać, ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, drobno pokroić, lekko zrumienić na patelni na łyżce
oliwy.
Soczewicę połączyć z
cebulą, doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami, dodać wyciśnięty
czosnek, wymieszać. Można zmiksować (u mnie
soczewica była tak miękka, że sama się rozpadła i masa była jednolita już po wymieszaniu łyżką).
Mąki połączyć, dolewać
wodę (tyle ile "zabierze"
mąka - 3/4-1 szkl.) i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Stolnicę posypać
mąką, ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na jednej połowie koła ułożyć farsz, delikatnie złożyć na pół - brzeg można ostrożnie zlepić, ale nie jest to konieczne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmarować
oliwą i piec do zrumienienia (u mnie ok. 20 minut).