ßßß
Jeśli nie lubicie wątróbki to nie czytajcie dalej. To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.Składniki:500 g wątróbki drobiowej1 cebula2 jajka100 ml mleka4 łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnku2 łyżeczki majerankusólpieprzsłodka i ostra paprykaolej do smażenia na sos chrzanowy:2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany2 łyżeczki chrzanuszczypiorekWątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Placuszki podawać na ciepło z sosem.