Wykonanie
Zapewne każdy z Was lubi placki ziemniaczane, lecz ile jest przy nich roboty. Najpierw obrać,
potem zetrzeć
ziemniaki i to nieszczęsne smażenie.Ilu z nas placki ziemniaczane kojarzą się z nasączonymi tłuszczem placuszkami, a
potem te problemy z żołądkiem.Dlatego dziś zamiast smażyć upiekłam z minimalną ilością tłuszczu, z dodatkiem zielonego
szczypioru i aromatycznej
przyprawy do ziemniaków, smaczną i zdrowszą wersje tradycyjnych placków. Kolejną ich zaletą jest to iż masz mniej naczyń do zmywania. Zachęciłam Was do ich przygotowania ?Porcja dla 3-4 osóbSkładniki :8 średniej wielkości
ziemniaków,1 mała
cebula,3 gałązki
szczypioru,1
jajo,2 łyżki
mąki pszennej,łyżeczka
przyprawy do ziemniaków,pół łyżeczki
soli,
pieprz,2 łyżki
oleju + 1 łyżka na blaszkęPrzygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z
cebulą. Z masy ziemniaczanej należy odcisnąć i odlać powstały sok. Wbić
jajo, dodać
mąkę,
olej oraz posiekany
szczypiorek. Całość doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą. Wymieszać ręką lub łyżką.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować placuszki. Piec 20 min w podanej powyżej temperaturze, po upływie połowy czasu przekręcić na drugą stronę
łopatką metalową, temperaturę można zwiększyć do 230 stopni.Gotowe placki podawać ze
śmietaną,
jogurtem naturalnym lub ulubionymi dodatkami.