ßßß
Kolejna propozycja Agnieszki. Tym razem na nasze talerze trafia omlet. Omleta można zrobić dosłownie ze wszystkiego, potrzebujemy tylko ciasta jako bazy. Posiłek szybki, smaczny i pożywny - idealny na śniadanie ! :)Potrzebujemy:ciasto:6 jajek6 łyżek mąki pszennejpół szklanki mlekaprzyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)dodatki:1 duża pieczarkapół kiełbasy1 niewielka cebulakilka plasterków seraodrobina szczypiorkusos czosnkowy:2 łyżki majonezu4 łyżki śmietany3-4 ząbki czosnku lub łyżka granulowanego,sólzioła prowansalskie.Przygotowanie:Z jajek, mąki i mleka tworzymy gęste ciasto, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbasę w półplasterki i podsmażamy razem na oleju. Gotowe ciasto wlewamy na patelnię jak przy smażeniu naleśników, na wierzch wsypujemy podsmażoną wcześniej cebulę z kiełbasą, pokrojone w plasterki pieczarki, oraz na sam koniec, pokrojony drobno ser (lub potarty jeżeli posiadacie go w kawałku) i szczypiorek (możemy dodatkowo posypać odrobina przypraw).Naszego omleta smażymy na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, przez ok 10 minut. Na koniec możemy go przekroić, lub złożyć na pół, a już na talerzu polać sosem czosnkowym.Smacznego! :)