ßßß
SKŁADNIKI:1 średnia cukinia (lub 2-3 małe)2 jajka1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)4 łyżki mąki pszennejsól i pieprzolej do smażeniaopcjonalnie posiekany koperekPRZYGOTOWANIE:Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej użyć do tego robota kuchennego). Lekko ją posolić i odstawić na 10-15 minut by puściła sok. Po tym czasie mocno ją odsączyć z nadmiaru wody.Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do odciśniętej cukinii dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem (ewentualnie dodać koperek) i dobrze wymieszać, aż składniki się połączą (tu też przyda się robot kuchenny, ale i bez niego nie jest to trudne).Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką stołową nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące (zimne też są pyszne) z np. sosem czosnkowo-koperkowym lub jogurtem. Smacznego!