Wykonanie
Gdybym zrobiła konkurs na najczęściej podawane przeze mnie danie latem, jestem pewna, że placuszki z
cukinii by go wygrały. Są świetną alternatywą dla tych ziemniaczanych. To łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a by tego było mało, składniki latem są bardzo tanie.Ostatnio wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i jestem nim zachwycona. Gorąco Wam go polecam -
póki cukinia uśmiecha się do nas ze straganów :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:1 średnia
cukinia (lub 2-3 małe)2
jajka1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
jogurtu naturalnego (ew.
śmietany)4 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprzolej do smażeniaopcjonalnie posiekany
koperekPRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej użyć do tego robota kuchennego). Lekko ją posolić i odstawić na 10-15 minut by puściła sok. Po tym czasie mocno ją odsączyć z nadmiaru
wody.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Do odciśniętej
cukinii dodać
cebulę,
czosnek,
jajka,
jogurt oraz
mąkę. Wszystko doprawić
solą i
pieprzem (ewentualnie dodać
koperek) i dobrze wymieszać, aż składniki się połączą (tu też przyda się robot kuchenny, ale i bez niego nie jest to trudne).Na dużej patelni rozgrzać
olej i łyżką stołową nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące (zimne też są pyszne) z np.
sosem czosnkowo-
koperkowym lub
jogurtem. Smacznego!