ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii wg Ewy Wachowicz

Placuszki z cukinii wg Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Gdybym zrobiła konkurs na najczęściej podawane przeze mnie danie latem, jestem pewna, że placuszki z cukinii by go wygrały. Są świetną alternatywą dla tych ziemniaczanych. To łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a by tego było mało, składniki latem są bardzo tanie.
Ostatnio wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i jestem nim zachwycona. Gorąco Wam go polecam - póki cukinia uśmiecha się do nas ze straganów :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia (lub 2-3 małe)
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie posiekany koperek
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej użyć do tego robota kuchennego). Lekko ją posolić i odstawić na 10-15 minut by puściła sok. Po tym czasie mocno ją odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do odciśniętej cukinii dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem (ewentualnie dodać koperek) i dobrze wymieszać, aż składniki się połączą (tu też przyda się robot kuchenny, ale i bez niego nie jest to trudne).
Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką stołową nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące (zimne też są pyszne) z np. sosem czosnkowo-koperkowym lub jogurtem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/08/placuszki-z-cukinii-wg-ewy-wachowicz.html