Wykonanie

Składniki (na około 3 porcje):1
stek wołowy (użyłam
antrykot, waga 360 g)10-12
pieczarek1
por1 duża
czerwona paprykaokoło 2 łyżki
oleju roślinnegogarść
kiełków (użyłam
rzodkiewki)1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnkukilka łodyżek
szczypiorku lub
dymki1 łyżeczka
oleju sezamowegookoło 4-5 łyżek
sosu sojowego1.5
papryczki chilliprzyprawa 5 smaków – 1 – 1.5 łyżeczkisok z 1/2
limonkiewentualnie
sól i
pieprz do smaku
makaron sojowy,
ryżowy, lub
soba – 1/2 paczkiPrzygotowanie:
Stek wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Kroimy go w cienkie paseczki, oprószamy lekko
solą,
pieprzem oraz
przyprawą 5 smaków.Przygotowujemy warzywa:
Pora kroimy w bardzo cienkie plasterki (ja użyłam mandoliny), należy pamiętać aby
pora dokładnie umyć, gdyż piasek może znajdować się nawet w środku warzywa.
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (również użyłam mandoliny).
Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki.Na patelni lub w woku rozgrzewamy
olej, wrzucamy
mięso i szybko obsmażamy – dosłownie kilka 2 minutki aż
mięso przestanie być różowe z wierzchu.
Wołowinę zdejmujemy z woka i odkładamy na talerz.Do woka ewentualnie wlewamy jeszcze trochę tłuszczu jeśli nic nie zostało i zaczynamy smażyć warzywa. Najpierw wrzucamy
pora, smażymy około minuty, następnie wrzucamy posiekane
pieczarki oraz
paprykę. Na tym etapie dodajemy też
czosnek,
imbir oraz posiekaną w plasterki
papryczkę chilli. Wszystko smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.Wszystko zalewamy
sosem sojowym, dodajemy
olej sezamowy, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się połączą.W międzyczasie przygotowujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu.Do woka dodajemy
mięso razem z
sokiem który z niego wyciekł oraz dorzucamy
makaron. Wszystko smażymy aż składniki dobrze się połączą i
makaron wchłonie sos (dosłownie z 2 minuty).Danie jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku i skrapiamy
sokiem z limonki. Podajemy posypane posiekanym
szczypiorkiem,
kiełkami oraz plasterkami
chilli.Uwagi:Ja dodałam 1.5 papryczki – 1 papryczkę do
stri fry i 0.5 do posypania po wierzchu. Danie było dość mocno pikantne, więc jeśli nie chcecie żeby było bardzo ostre to polecam dać mniej, ewentualnie usunąć pestki.Zamiast
makaronu można również zjeść
stri fry z
ryżem, polecam ten.Zamiast
kiełków rzodkiewki można użyć
kiełków do stir fry i wtedy należy dodać je wcześniej i podsmażyć (razem z
papryką i
pieczarkami).Polecam aby wok był dość mocno rozgrzany cały czas i wszystkie składniki szybko smażymy, wtedy pozostaną jeszcze chrupiące. Jednak uważajcie, żeby niczego nie przypalić!

