ßßß
Składniki (na około 3 porcje):1 stek wołowy (użyłam antrykot, waga 360 g)10-12 pieczarek1 por1 duża czerwona paprykaokoło 2 łyżki oleju roślinnegogarść kiełków (użyłam rzodkiewki)1 łyżeczka startego świeżego imbiru2 ząbki czosnkukilka łodyżek szczypiorku lub dymki1 łyżeczka oleju sezamowegookoło 4-5 łyżek sosu sojowego1.5 papryczki chilliprzyprawa 5 smaków – 1 – 1.5 łyżeczkisok z 1/2 limonkiewentualnie sól i pieprz do smakumakaron sojowy, ryżowy, lub soba – 1/2 paczkiPrzygotowanie:Stek wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Kroimy go w cienkie paseczki, oprószamy lekko solą, pieprzem oraz przyprawą 5 smaków.Przygotowujemy warzywa: Pora kroimy w bardzo cienkie plasterki (ja użyłam mandoliny), należy pamiętać aby pora dokładnie umyć, gdyż piasek może znajdować się nawet w środku warzywa. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (również użyłam mandoliny). Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki.Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i szybko obsmażamy – dosłownie kilka 2 minutki aż mięso przestanie być różowe z wierzchu. Wołowinę zdejmujemy z woka i odkładamy na talerz.Do woka ewentualnie wlewamy jeszcze trochę tłuszczu jeśli nic nie zostało i zaczynamy smażyć warzywa. Najpierw wrzucamy pora, smażymy około minuty, następnie wrzucamy posiekane pieczarki oraz paprykę. Na tym etapie dodajemy też czosnek, imbir oraz posiekaną w plasterki papryczkę chilli. Wszystko smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.Wszystko zalewamy sosem sojowym, dodajemy olej sezamowy, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się połączą.W międzyczasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.Do woka dodajemy mięso razem z sokiem który z niego wyciekł oraz dorzucamy makaron. Wszystko smażymy aż składniki dobrze się połączą i makaron wchłonie sos (dosłownie z 2 minuty).Danie jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem, kiełkami oraz plasterkami chilli.Uwagi:Ja dodałam 1.5 papryczki – 1 papryczkę do stri fry i 0.5 do posypania po wierzchu. Danie było dość mocno pikantne, więc jeśli nie chcecie żeby było bardzo ostre to polecam dać mniej, ewentualnie usunąć pestki.Zamiast makaronu można również zjeść stri fry z ryżem, polecam ten.Zamiast kiełków rzodkiewki można użyć kiełków do stir fry i wtedy należy dodać je wcześniej i podsmażyć (razem z papryką i pieczarkami).Polecam aby wok był dość mocno rozgrzany cały czas i wszystkie składniki szybko smażymy, wtedy pozostaną jeszcze chrupiące. Jednak uważajcie, żeby niczego nie przypalić!
