ßßß Cookit - przepis na Tofu słodko-pikantne z azjatycką nutą

Tofu słodko-pikantne z azjatycką nutą

nazwa

Wykonanie

W ramach "oddechu" od mięsa (chociaż nie wiem od czego mam oddychać, bo ostatnio bardzo rzadko jem mięso) proponuję danie z tofu. Przygotowanie całości zajęło mi 23 minuty (łącznie z sesją zdjęciową), więc to doskonała potrawa na szybki obiad, a aromaty i zapachy też niczego sobie....
Wiem, że to w sumie nie europejskie danie, ale gdzie się nie obejrzeć atakują nas azjatyckie knajpki, więc może wkrótce będzie ;-).
Ostatnio będąc w porze obiadowej w Pardubicach miałem poważny problem ze znalezieniem "swojskiej" restauracji. Wszędzie krzykliwe azjatyckie "robaczki", pizzerie, a czeska kuchnia nie wiadomo gdzie się podziała. W Libercu, w barze gdzie niegdyś nie mogłem sobie odmówić párek v rohlíku, teraz można zjeść kurczaka Kung Pao . Czechy zostały opanowane przez Azjatów. Polska azjatyckiej kuchni się opiera, ale za to "włoszczyzny" ci u nas dostatek. To pewnie przez królową Bonę ;-)
Składniki (2 porcje):
1 opakowanie tofu (180 g)
1 cebulka dymka (ze szczypiorem)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
4 pieczarki
1/2 zielonej papryczki chilli
1/2 czerwonej papryczki chilli
kieliszek brandy
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
80 ml wody
1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
olej do smażenia (używam specjalnego do woka albo ryżowego)
sól, przyprawa 5 smaków - do smaku
Tofu pokroić w 1-cm kostkę, pieczarki w plasterki, dymkę grubo posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczki oczyścić z nasion i błonek, drobno posiekać.
W woku (patelni) rozgrzać olej, dodać tofu i smażyć minutę. Następnie dodać imbir, czosnek i połowę dymki - smażyć kolejną minutę. Dodać chilli i pieczarki - kolejna minuta smażenia. Wlać brandy, sos sojowy, zamieszać i dolać wodę. Zmniejszyć ogień i smażyć 3 minuty. Doprawić solą i przyprawą 5 smaków.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody. Wlać do woka, aby zagęścić sos. Wymieszać i gotowe :-)
Podawać posypane pozostałą połową świeżej dymki w towarzystwie makaronu lub ryżu (ja podałem z makaronem gryczanym). Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/tofu-sodko-pikantne-z-azjatycka-nuta.html