ßßß
Składniki (2 porcje):1 opakowanie tofu (180 g)1 cebulka dymka (ze szczypiorem)1 ząbek czosnku1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru4 pieczarki1/2 zielonej papryczki chilli1/2 czerwonej papryczki chillikieliszek brandy1 łyżka słodkiego sosu sojowego80 ml wody1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wodyolej do smażenia (używam specjalnego do woka albo ryżowego)sól, przyprawa 5 smaków - do smakuTofu pokroić w 1-cm kostkę, pieczarki w plasterki, dymkę grubo posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczki oczyścić z nasion i błonek, drobno posiekać.W woku (patelni) rozgrzać olej, dodać tofu i smażyć minutę. Następnie dodać imbir, czosnek i połowę dymki - smażyć kolejną minutę. Dodać chilli i pieczarki - kolejna minuta smażenia. Wlać brandy, sos sojowy, zamieszać i dolać wodę. Zmniejszyć ogień i smażyć 3 minuty. Doprawić solą i przyprawą 5 smaków.W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody. Wlać do woka, aby zagęścić sos. Wymieszać i gotowe :-)Podawać posypane pozostałą połową świeżej dymki w towarzystwie makaronu lub ryżu (ja podałem z makaronem gryczanym). Smacznego :-)