Wykonanie
Powiedziałam memu małżonkowi, że mam świetny przepis dzięki, któremu ze smakiem zje
kalafiora (
mężu mój nie przepada za nim ). Nie myliłam się ta rewelacyjna przystawka, zakąska, przekąska w ogóle nie smakuje jak
kalafior. Trochę jakbyśmy jedli jakieś
mięsko. Stwierdziliśmy zgodnie, że gdybyśmy nie wiedzieli, że ten nasz poczciwy
kalafior tam jest to ciężko byłoby pokapować co jemy. Dla wielbicieli azjatyckich smaków. Przepis z Tego bloga z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na gobi manchurian :15 różyczek
kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente (w oryginale surowy- ja ugotowałam )3 łyżki
mąki kukurydzianej5 łyżek
mąki uniwersalnej1/4 szklanki
wody1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu ( pominęłam )
sól, do smaku
olej do głębokiego smażenia
Mąki łączymy z
solą i
wodą na jednolitą masę. Musiałam dodać więcej
wody,wszystko zależy od tego jakiej
mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na
kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.
Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru
oleju na papierowym ręczniku.Składniki na sos :1/2 szklanki posiekanej
cebulki dymki ( użyłam
szczypiorku )2 łyżeczki drobno posiekanej
zielonej chilli1 łyżka posiekanego
czosnku2 łyżeczki drobno posiekanego
imbiru1 łyżka
mąki kukurydzianej1 szklanka
wody lub
bulionu warzywnego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
ketchupu1 łyżka azjatyckiego sosu
chilli ( użyłam
ketchup z
tabasco i
pieprzem cayenee )1 łyżka
oleju roślinnegosól do smakuDo
mąki kukurydzianej dodać
wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy
sos sojowy,
ketchup,
chilli sos i
sól. Mieszamy.W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę
oleju. Dodajemy
czosnek,
chilli,
dymkę,
imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę
mąki i
sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.Wcześniej usmażonego
kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos " oblepi " różyczki, posypujemy
szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy od razu.Smacznego :)