Wykonanie
Nie wiem czy sobie przypominacie, że za
tofu nie przepadałam... dziś chętnie z nim eksperymentuje i chętnie wyciągam po nie rękę a zaczęło się niestety tak nieprzyjemnie kiedy smak owego
tofu mnie przeraził gdy po raz pierwszy wrzuciłam je na grilla w formie szaszłyka...bez smaku i wyrazu ale dzielnie przełykałam by nie dać po sobie poznać jakie było okropne :) jak to ja... bardzo uparta w swoim działaniu nie dałam się tak szybko pokonać i zaczęłam czytać, eksperymentować, smakować i kochać :) Pierwsze które mi smakowało to te konsumowane w Berlińskim centrum, kolejne próbowałam odtworzyć w domu.. było bardzo smaczne ale nie tak idealne jak to za pierwszym razem a
potem to już z górki było... wietnamski właściciel i
tofu w pomidorach bardzo pyszne co strasznie uszczęśliwiło pana właściciela... robiłam już kilka
razy w domu a dziś kolejny eksperyment z książki mojego ulubieńca Kena
Homa :) To
tofu to bomba, super kompozycja i ostro.. oj strasznie ostro ale
tofu raczej według mnie nadaje się do kompozycji pikantnej :)
Autor: Ken Hom " Łatwa kuchnia chińska "Składniki:450g
tofu1 łyżka
oleju z
orzeszków ziemnych1 łyżka sosu z
czarnej fasoli1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
chili w płatkach175ml
bulionu warzywnego2 łyżki grubo posiekanego
czosnku2 łyżeczki
mąki kukurydzianej + łyżka
wodyłyżka
orzeszków ziemnych uprażonych
dymka i
chili do dekoracji
Tofu pokroić na kostkę 4 cm, rozgrzać wok, wlać
olej, sos z
fasoli i smażyć 30 sekund mieszając. Dodać
sos sojowy oraz
sól i smażyć przez 1 minutę. Wsypać
chili i ponownie minutę smażyć, wlać
bulion i dodać
tofu , dusić 3 minuty. Na końcu dodać
czosnek,
mąkę zmieszaną z
wodą, orzeszki i dusić kolejną minutę. Przełożyć do miseczek, udekorować i od razu podawać.Smacznego:)