Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):
SałatkaStek wołowy – użyłam
antrykot 360 gram
sól,
pieprzolej do smażenia
steku1/2 opakowania
makaronu ryżowego (miałam akurat taki z dodatkiem tapioki, dlatego jest lekko zielony, ale polecam zwykły
ryżowy lub
sojowy)2
marchewki4-5
rzodkiewek1/2 dużego
ogórkaokoło 2 garści
sałaty (można użyć mieszanki)spora garść
orzeszków ziemnych (niesolonych bez tłuszczu!)kilka garstek
kiełków (użyłam
kiełków rzodkiewki)1
papryczka chilli1 łyżka
sosu sojowego + 1 łyżka
oleju sezamowego do przygotowania
makaronuewentualnie świeże listki
kolendry dla ozdoby i smakuDressingsok z 1
limonki1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
sosu rybnego (można pominąć jeśli nie mamy)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu1
papryczka chilliPrzygotowanie:Najpierw przygotujmy warzywa. Bardzo fajnie jest jeśli kroimy każde na inny sposób, wtedy mamy różne tekstury w
sałatce, ale również dużo atrakcyjniej to wygląda.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce, przekładamy do miski.
Ogórka obieramy, ale tylko część, tak żeby był pasek obrany i pasek nieobrany – bardzo fajnie to wygląda, następnie przekrawamy na pół i kroimy w około pół-centymetrowe plasterki lekko pod kątem.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (ja pokroiłam na mandolinie).
Papryczkę chilli myjemy i kroimy lekko pod kątem w cienkie plasterki.
Sałatę myjemy, osuszamy. Wszystkie warzywa ładnie układamy w dużej sałatkowej misce i dodajemy jeszcze
kiełki.Dressing:
Papryczkę chilli kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy do małej miseczki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki dressingu i bardzo dokładnie mieszamy aby się połączyły.Kiedy wszystko mamy już gotowe zabieramy się za ciepłe składniki.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – z reguły należy go zalać wrzątkiem i przykryć na kilka minut. Po tym czasie
makaron odcedzamy zalewamy łyżką
sosu sojowego i łyżką
oleju sezamowego żeby się nie skleił i nabrał smaku. Układamy go obok warzyw w misce.W międzyczasie przygotowujemy
stek. Pamiętajmy, aby
stek wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość
oleju (tak, żeby była kilkumilimetrowa warstewka).
Stek oprószamy
solą i
pieprzem i smażymy po około 3-4 minuty z każdej strony (dla średniej grubości
steku, żeby był lekko różowy w środku). Następnie wykładamy go na deskę i zostawiamy na około 3 minuty aby odpoczął. Po tym czasie
stek kroimy w plasterki i układamy na
sałatce.
Orzeszki ziemne prażymy lekko na suchej patelni, aż delikatnie się zrumienią. Następnie siekamy je trochę na drobniejsze kawałki i posypujemy nimi
sałatkę.Na koniec wszystko dokładnie polewamy sosem, mieszamy i zajadamy.