Wykonanie
Dzisiaj na blogu publikuję przepis na wietnamski
makaron vermicelli z
wołowiną po wietnamsku. To danie to zdrowa miska pełna przysmaków. Leciutki
makaron vermicelli, średnio wysmażony delikatny
antrykot wołowy, chrupiące słupki
marchwi i
ogórka,
kiełki fasoli mung oraz aromatyczna
kolendra i
mięta. Wszystko skąpane w bardzo intensywnym słodkim sosie na bazie
sosu rybnego i
cukru. Tego typu ‘noodle bowl’ można dowolnie modyfikować. W przepisie zamieszczam taką podstawową, najbardziej popularną wersję, jednak tak naprawdę możecie dowolnie zmieniać składniki. Na zdjęciu poniżej znajduje się taki noodle bowl z
grzybami shitake, jednak bez
kiełków fasoli mung (bo akurat nie mogłam ich nigdzie dostać) i wyszedł też super! Tego typu danie przygotowuje się bardzo szybko, jest to też idealny pomysł na zdrowy lunch do pracy.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 30 minutPorcje: 3Składniki1 opakowanie
makaronu vermicelli200 g
wołowiny (
antrykot,
stek minutowy)1
marchewka1
ogórekświeża
kolendraświeża
miętakiełki fasoli mung1
limonkasól,
pieprzorzechy ziemne prażone i soloneSos4 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z limonki2 ząbki
czosnku2 łyżki
wody1 łyżeczka
oleju chiliPrzygotowanie
Makaron vermicelli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wołowinę wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Posypać
solą i smażyć na 2 łyżkach
oleju na dobrze rozgrzanej patelni przez 3 minuty z jednej strony (zależnie od grubości
steków i pożądanego stopnia wysmażenia), obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na osobny talerz i dać
mięsu odpocząć przez ok. 10 minut. Pokroić na drobne paseczki.
Marchewkę i
ogórek pokroić w cienkie słupki.W misce układać kolejno:
makaron vermicelli, słupki
marchewki, słupki
ogórka,
wołowinę,
kiełki fasoli mung.Przygotować sos:W małym rondelku rozgrzać
olej chili i dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
cukier,
sos rybny,
sok z limonki i 2 łyżki
wody.Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty.Przygotowane wcześniej składniki w miskach polać przygotowanym sosem.Posypać posiekaną świeżą
kolendrą i
miętą, posiekanymi
orzechami ziemnymi, podawać z ćwiartką
limonki. Smacznego!3 . 5.3251
