ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 15 minutW sumie: 30 minutPorcje: 3Składniki1 opakowanie makaronu vermicelli200 g wołowiny (antrykot, stek minutowy)1 marchewka1 ogórekświeża kolendraświeża miętakiełki fasoli mung1 limonkasól, pieprzorzechy ziemne prażone i soloneSos4 łyżki sosu rybnego2 łyżki cukru2 łyżki soku z limonki2 ząbki czosnku2 łyżki wody1 łyżeczka oleju chiliPrzygotowanieMakaron vermicelli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wołowinę wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Posypać solą i smażyć na 2 łyżkach oleju na dobrze rozgrzanej patelni przez 3 minuty z jednej strony (zależnie od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia), obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na osobny talerz i dać mięsu odpocząć przez ok. 10 minut. Pokroić na drobne paseczki.Marchewkę i ogórek pokroić w cienkie słupki.W misce układać kolejno: makaron vermicelli, słupki marchewki, słupki ogórka, wołowinę, kiełki fasoli mung.Przygotować sos:W małym rondelku rozgrzać olej chili i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, sok z limonki i 2 łyżki wody.Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty.Przygotowane wcześniej składniki w miskach polać przygotowanym sosem.Posypać posiekaną świeżą kolendrą i miętą, posiekanymi orzechami ziemnymi, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!3 . 5.3251