Wykonanie
Makaron mio z
indykiem,
czerwoną papryką,
pieczarki,
porem,
cukinią i
orzechami nerkowca w azjatyckim styluDziś czas na powiew z Azji. Pyszny, pikantny i aromatyczny
makaron z chrupiącymi warzywami i
orzechami nerkowca zawładnął moją kuchnią. Wystarczy wszystko drobno posiekać, wysmażyć w mocno rozgrzanym woku z azjatyckimi sosami, dodać
makaron i pyszny stir-fry gotowy. Uwielbiam takie dania!

Dla 6 osób przygotuj:2 opakowania
makaronu mio2
czerwone papryki ramiro10
pieczarek1 średnia
cukinia1
por1/2 szklanki
orzechów nerkowca40 dag
piersi indyka10 dużych łyżek słodkiego sosu
chilli8 dużych łyżek ciemnego
sosu sojowego2 duże łyżki
sosu ostrygowego8 dużych łyżek
sosu śliwkowego1
limonkę1 ząbek
czosnku1 pęczek
szczypiorku (
dymki)1 duża łyżka drobno posiekanego świeżego
imbiru8 dużych łyżek
oleju z pestek
winogron (może być
słonecznikowy)1 dużą łyżkę
brązowego cukrusól,
pieprzZacznij od pocięcia wszystkich składników.
Paprykę w krążki,
cukinię w kostkę,
pieczarki w słupki,
por w paseczki,
indyka w wąski paski. Rozgrzej woka lub dużą głęboką patelnię. Dodaj 4 duże łyżki
oleju i wrzuć na nią warzywa,
czosnek i
imbir. Podczas smażenia dodaj 5 dużych łyżek słodkiego sosu
chilli, 4 duże łyżki ciemnego
sosu sojowego, 1 łyżkę
sosu ostrygowego i 4 duże łyżki
sosu śliwkowego, sok z połowy
limonki. Smaż przez chwilę i przełóż całość do miski.

Następnie do patelni wlej 4 duże łyżki
oleju, dodaj
indyka i
orzechy nerkowca. Posyp całość
brązowym cukrem i polej 3 dużymi łyżkami
sosu sojowego oraz 4 dużymi łyżkami słodkiego sosu
chilli. Smaż rzadko mieszając, tak aby
cukier i sosy skarmelizowały się na
indyku i orzechach
nerkowca. Gotowe
mięso przełóż do miski z wcześniej usmażonymi warzywami.




Do woka (patelni) wrzuć
makaron i zalej go wrzątkiem, tak aby
woda go przykryła. Gdy
makaron będzie ugotowany, odcedź
wodę. Dodaj usmażone warzywa i
indyka z
orzechami oraz sok z 1/2
limonki i resztę
sosów: 1 dużą łyżkę słodkiego sosu
chilli, 1 dużą łyżkę ciemnego
sosu sojowego, 4 duże łyżki
sosu śliwkowego i 1 dużą łyżkę
sosu ostrygowego. Całość wymieszaj, posyp posiekanym
szczypiorkiem (
dymką) i gotowe. Smacznego!