Wykonanie
Stir-Fry z
papryką,
cukinią,
marchewką,
imbirem,
limonką i licziPrzepyszny, aromatyczny, słodko-ostry
makaron z kolorowymi chrupiącymi warzywami i soczystym liczi. Danie rewelacyjne na zwykły codzienny posiłek, jak i na imprezę, zawsze świetnie się sprawdzi. Polecam dla tych którzy
mięsa nie jedzą, jak i dla tych co jedzą (m.in. jako dodatek do
kaczki w teriyaki, przepis jutro) bo danie jest wyśmienite.

Na porcję dla 4 osób przygotuj:1
czerwoną paprykę1/2 średniej
cukinii1
marchewkę5
pieczarek1
łodygę selera naciowego5
owoców liczi z
syropu1/3 szklanki
syropu z liczi1/2 średniego
pora1
limonkę2 ząbki
czosnku1 dużą łyżkę startego świeżego
imbiruszczypior z 1
cebuli dymki1 paczka chińskiego
makaronu (250 g)1/4 szklanki
sosu sojowego1/4 szklanki słodkiego sosu
chilli1/4 szklanki
sosu teriyaki1/4 szklanki
sosu śliwkowego4 duże łyżki
oleju z pestek
winogron (może być inny o delikatnym smaku)

Pokrój warzywa.
Marchewkę i
paprykę w cienkie paseczki,
por,
dymkę,
cukinie i
seler w cienkie plasterki,
pieczarki w kosteczkę Zetrzyj tarką skórkę z
limonki. Na rozgrzany wok lub sporą głęboką patelnię wlej
olej, dodaj
czosnek,
imbir i wymieszaj. Następnie dodawaj po kolei, cały czas mieszając,
seler naciowy,
marchewkę,
por,
paprykę,
pieczarki,
cukinię. Teraz dodaj wszystkie sosy:
sojowy, słodki
chilli, teriyaki,
śliwkowy oraz wyciśnij sok z całej
limonki. Wszystko wymieszaj. Przygotuj
makaron według przepisu na opakowaniu, dodaj do warzyw, wymieszaj dokładnie. Dodaj
syrop z liczi i startą skórkę z
limonki, wymieszaj, całość posyp
szczypiorem dymki i gotowe. Smacznego!