Wykonanie
Ostatnio na moim blogu dużo słodkości. No cóż... lubię osładzać sobie życie, a w szczególności osładzać je ludziom, których kocham. Zresztą, jeśli miałabym wybrać - jeść czy gotować - wybrałabym to drugie. Co więcej, mój żołądek jest w stanie pomieścić niewiele, dlatego tak dbam o to, aby to "niewiele" było najlepszej jakości.Dzisiaj pragnę osłodzić Wam życie na wytrawnie. Mówię tu o
słodyczy, gdyż proponuję Wam dzisiaj pieczone
bataty . Mam nadzieję, że każdy z Was próbował już słodkich
ziemniaków. Jeśli nawet tak, ta propozycja podania ich i połączenia smaków powinna Was miło zaskoczyć. Szczególnie pyszny,
kakaowy sos, który idealnie uzupełnia to danie.
wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 2
bataty- 1/2 szklanki czarnej
soczewicy-
kiełki lucerny i
rzodkiewki-
oliwaBataty umyj, za pomocą noża wydrąż w nich podłużny otwór, tak aby móc w nich zmieścić ugotowaną
soczewicę. Przełóż je do brytfanny,
skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 1 h. Jeśli w czasie pieczenia
bataty by wysychały, przykryj je folią aluminiową.W międzyczasie w 1 szklance
wody ugotuj czarną
soczewicę, (ok. 30 min.), zamarynuj
awokado* i zrób sos "red blanket" **.Upieczone
bataty wypełnij ugotowaną
soczewicą i marynowanym
awokado. Ozdób keksami z
kakaowego sosu i
kiełkami lucerny i
rzodkiewki.*marynowane
awokado:- 1 dojrzałe
awokado- sok 1 1/2
cytryny-
sólAwokado pokrój w kostkę,
skrop cytryną i lekko
posól. Całość wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na min. 1 h aby smaki się połączyły.** sos "red blanket":- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- 1 puszka
pomidorów (400g)- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka suszonego
tymianki- szczypta mielonej
kolendry- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- szczypta
pieprzu cayenne lub
chili- 3-4
daktyle (świeże lub suszone)- 2 łyżki
kakao- 1 łyżka pasty tahina- 1 1/2 łyżki
soku z cytryny- 2-4 łyżki
wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)-
sól,
pieprz do smaku-
olej kokosowy do smażeniaNa patelni rozgrzewam
olej kokosowy i wrzucam na niego wszystkie
przyprawy. Podsmażam je na średnim ogniu przez ok. 1 min.Dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę, całość lekko
solę i smażę dopóki
cebula zmięknie.Wrzucam poszatkowany drobno
czosnek i dalej smażę, uważając by
czosnek się nie przypalił.Wlewam puszkę
pomidorów, pokrojone drobno
daktyle i gotuję ok. 5 min.Gotową masę przekładam do malaksera, dodaję
kakao, tahinę i
sok z cytryny. Blenduję. Wlewam kilka łyżek
wody, by uzyskać pożądaną przeze mnie konsystencję. Blenduję. Na koniec próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Inspiracją był ten przepis .