ßßß Cookit - przepis na Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche?
Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza.
Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną.
Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło.
Quiche nigdy nie jest słodkie.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g maki trochę do podsypania
½ łyżeczki soli
1 żółtko
100 g masła i trochę do formy
Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu
Na wierzch ciasta
600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku
100 g kwaśnej śmietany,
1,2 piersi z kurczaka
sól , pieprz
olej do smażenia
ser fetta
100 g śmietany kremówki,
3 jajka 1 białko
50 g tartego parmezanu,
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE
Ciasto zagnieść z 2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki.
Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.
Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.
Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.
Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch.
Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.
Piec 30-35 min. Podawać gorące.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/05/quiche-ze-szpinakiem.html