Wykonanie
Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno -
śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica
między tartą i quiche?
Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub
drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich
owoców, czasami
mięsa, ryb,
owoców morza.Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest
boczkiem i
serem Gruyere, zalane
jajkami i
śmietaną.Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło.Quiche nigdy nie jest słodkie.



SKŁADNIKI:Ciasto:200 g
maki trochę do podsypania½ łyżeczki
soli1
żółtko100 g
masła i trochę do formySuszony
groch, lub
kasza gryczan do obciążenia
spoduNa wierzch ciasta600 g liści
szpinaku , jedna
cebulka 1 ząbek
czosnku100 g kwaśnej
śmietany,1,2
piersi z kurczakasól ,
pieprzolej do smażenia
ser fetta100 g
śmietany kremówki,3
jajka 1
białko50 g tartego
parmezanu,szczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
płatków migdałowychWYKONANIECiasto zagnieść z 2 łyżkami
wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki.
Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę.
Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na
oleju dodać
cebulkę.
Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do
cebulki dodać
szpinak rozkruszyć pół
sera fetta. Przyprawić
solą ,
pieprzem, dodać
czosnek. Wymieszać.
Śmietanę i kremówkę,
jajka,
parmezan i
przyprawy wymieszać.

Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać
grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i
groch.

Posmarować spód placka resztą
białka, rozłożyć
szpinak polać
śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać
migdałami.

Piec 30-35 min. Podawać gorące.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.