Wykonanie
Jeśli szukacie smaczne i efektownej przystawki, którą łatwo przygotować, to znaleźliście :) Rolada z
łososiem przykuwa uwagę na
stole, możemy zrobić ją z innymi dodatkami, np.
suszonymi pomidorami. Smak
twarożku wybierzcie według upodobań, ja wymieszałam naturalny z
chrzanowym, jednak myślę, że sam
chrzanowy miałby więcej charakteru./ inspiracja ; ok 15-20 porcji; blacha duża na cały piekarnik/ciasto:450g rozmrożonego siekanego
szpinaku, odsączonego na sitku3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła4
jaja, oddzielone
białka od
żółtekszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki startego na małych oczkach tarki
żółtego serasól,
pieprzSzpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru płynu. Usmażyć na
oleju wraz z posiekanym
czosnkiem. Zdjąć z ognia, dodać
masło, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić
solą,
pieprzem, dodać szczyptę
gałki muszkatołowej,
starty ser i
żółtka. Wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno
białkami. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190ºC przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i zostawić do ostudzenia.farsz:ok. 300 g
serka twarogowego (u mnie jedno opakowanie
chrzanowego, drugie o smaku naturalnym; można także
serek naturalny doprawić
chrzanem i innymi
przyprawami)ok. 200 g
łososia wędzonego w plastrachOstudzone
szpinakowe ciasto odlepiamy od papieru do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim równomiernie
serek, następnie wzdłuż dłuższego końca układamy
łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego
boku. Całość owinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny (można zostawić do następnego dnia). Następnie roladę odwijamy z folii i kroimy
ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Podajemy schłodzone.