ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

nazwa

Wykonanie

Jeśli szukacie smaczne i efektownej przystawki, którą łatwo przygotować, to znaleźliście :) Rolada z łososiem przykuwa uwagę na stole, możemy zrobić ją z innymi dodatkami, np.suszonymi pomidorami. Smak twarożku wybierzcie według upodobań, ja wymieszałam naturalny z chrzanowym, jednak myślę, że sam chrzanowy miałby więcej charakteru.
/ inspiracja ; ok 15-20 porcji; blacha duża na cały piekarnik/
ciasto:
450g rozmrożonego siekanego szpinaku, odsączonego na sitku
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4 jaja, oddzielone białka od żółtek
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki startego na małych oczkach tarki żółtego sera
sól, pieprz
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru płynu. Usmażyć na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Zdjąć z ognia, dodać masło, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, starty ser i żółtka. Wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190ºC przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
farsz:
ok. 300 g serka twarogowego (u mnie jedno opakowanie chrzanowego, drugie o smaku naturalnym; można także serek naturalny doprawić chrzanem i innymi przyprawami)
ok. 200 g łososia wędzonego w plastrach
Ostudzone szpinakowe ciasto odlepiamy od papieru do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim równomiernie serek, następnie wzdłuż dłuższego końca układamy łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Całość owinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny (można zostawić do następnego dnia). Następnie roladę odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Podajemy schłodzone.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/01/Rolada-szpinakowa-z-lososiem.html